Play audiofileda
Marsvin - Danmarks lille hval
2
Marsvin - Danmarks lille hval

Ann Marie Munch

3
4

Marsvinet  (Phocoena phocoena) er en lille blåsort tandhval med en hvid underside. På ryggen har den en rygfinne, som den bruger til at styre og svømme med.

Play audiofile 5
6

Marsvinet er mindre end delfinen. Marsvinets hoved er mere rundt end delfinens og deres rygfinner har ikke samme form. Marsvin og delfiner er dog begge pattedyr, hvilket betyder, at de føder levende unger.

Play audiofile 7
8

Marsvinet kan blive op til 150-180 cm og veje mellem 45-90 kg. Hunnen er større end hannen. Den har 92-112 tænder. Et menneske har 32 tænder.

Play audiofile 9
10

Marsvinet er et rovdyr, og den lever af mange forskellige slags fisk. Bl.a. torsk, sild og makrel. Den har brug for 5-10 kg. fisk om dagen. 

Play audiofile 11
12

Normalt dykker den i 3 minutter af gangen og jager på lavt vand. Marsvinet bruger (som delfinen) ekkolokalisering til at finde sit bytte. Dvs. at den udsender lyde, som kommer tilbage og kan fortælle, hvor byttet er.

Play audiofile 13
14

Et marsvin kan få unger, når den er 2-3 år gammel. Den er gravid i 11 måneder og får én unge om året. I 8 måneder dier ungen hos sin mor, dvs. den drikker mælk. Derefter er den klar til at jage selv. Marsvin kan blive op til 25 år.

Play audiofile 15
16

Marsvinet har været fredet i Danmark siden 1967. Det vil sige, at det ikke må jages og slås ihjel. Frem til slutningen af 1800 tallet blev marsvin jagtet for deres spæk, der blev brugt som olie til lamper.

Play audiofile 17
18

Marsvinet er et truet dyr i den østlige del af Danmark. Det der truer marsvin allermest i dag er miljøgifte, støj under vandet og når de bliver fanget i fiskernes garn ved et uheld. Verdensmål 14 handler om, at vi skal passe godt på vores have, så marsvin og andre havdyr kan leve godt.

Play audiofile 19
20

Der lever over 30.000 marsvin i Danmark og i Lillebælt findes verdens tætteste koncentration af marsvin. Her kan man ofte spotte marsvin. Ser du en stor flok måger kredse over vandoverfladen, er der også chance for at se marsvin.

Play audiofile 21
22

På Middelfart Museum kan du se en udstilling om marsvin og marsvinets historie i Lillebælt. Har du set et marsvin eller andre hvaler?

Play audiofile 23
Marsvin - Danmarks lille hval

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Govvá/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Fotod/ Bil/ Photo:
S1: Bas Kers - flickr.com
S4: Ecomare - commons.wikimedia.org
S6: ©passportocean.com
S8: Travis - flickr.com
S10: Lars Laursen - ndla.no
S12: Science Photo Library - ndla.no
S14+20: ?
S16: Johannes Mølgaard, Illustreret Tidende - 1883
S18: Globalgoals.org
S22: Middelfart Kommune

Læs mere på:
www.middelfart-museum.dk
Forrige side Næste side
X