NB
Norske myter
NB
2
Norske myter

Martin Granamo

3
4

Norske myter er historier som i utgangspunktet blir overlevert muntlig. Det er noen folk som tror på de mytene.

5
6

Det er myter om troll, sjømonster og nisser. Norge har mange historier om troll, og det mest kjente trollet er Dovregubben.

7
8

Norge har to sjømonstere som er mest kjent. Den ene heter Nøkken. Nøkken lurer folk til å gå til innsjøen, slik at de går i vannet og drukner.

9
10

Den andre heter draugen. Draugen er stor og sterk. Men svakheten hans er stål/jern. Han begynner å brenne hvis han får stål/jern.

11
12

Fjøsnissen er en artig skapning vi har i Norge. Fjøsnissen bor på gårder og passer på husdyr og folk. Men da må han få mat av menneskene. Han er spesielt glad i grøt. Fjøsnissene gjemmer seg for mennesker og må ikke bli sett.

13
14

Kudulla er et sjømonster som bor i Snåsavannet. Kudulla er ikke så kjent andre steder i Norge. Kudulla ble sluppet ned i vannet av trollet Roald som nå har blitt til stein fordi han fikk sol på seg. Han står nå og skuer ut over Snåsavannet.

15
16

Fossegrimen er et annet overnaturlig vesen. Han lurer folk med fiolinen/harpen sin. Hvis han vil kan han utfordre deg til en fiolin/harpe kamp. Premien er at han slipper deg fri hvis du vinner kampen. Hvis han vinner så dreper han deg.

17
18

Huldra er et kvinnelig vesen. Hun skjuler seg som en fin dame med hale, men ser ut som et monster. Hun lurer deg med skjønnheten sin. Hun vil at du skal spise god mat, men det er egentlig biller, mark og larver. Hun vil være kjæresten din, men hun dreper deg.

19
20

Pesta er en kvinnelig sykdomsdemon. Pesta gikk rundt i landet under pandemien i 1349 til 1353. Denne pandemien het for Svartedauen. Mange døde av den, og det heter at det var Pesta sin skyld. I noen hus døde hele familien.

21
22

Kjenner du til myter fra ditt land?

23
Norske myter

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Govvá/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Fotod/ Bil/ Photo:
S1: Árni Magnússon, 1700 - snl.no
S4: Johannes Gehrts, 1903 - ndla.no
S6: Theodor Kittelsen - Skogtroll - 1906 - picryl.com
S8+20: Theodor Kittelsen - 1904 - snl.no
S10+12+14+18: Martin Granamo - Snåsa skole
S16: Nils Bergslien (1853-1928) - commons.wikimedia.org
S22: cc - ndla.no
Forrige side Næste side
X