DA IS FO
Show sign languageda
Solsikkesnoren – gør det usynlige synligt...
DA IS FO
2
Solsikkesnoren – gør det usynlige synligt...

Mette Lindemark - SpecialCenter Vonsild


Teckenspråk: Lone Kjær Nielsen - Vonsild Skole SCV
3
4

Solsikkesnoren er et internationalt symbol på usynlige handicap. Det kan være angst, autisme, ADHD, ordblindhed, hjerneskade, tale-hørehandicap og meget, meget mere!

Show sign language 5
6

Det kan være svært at have et usynligt handicap – fordi andre mennesker ikke kan se, at man er anderledes eller har det svært. De tror måske, at man bare er uhøflig, doven eller uopdragen.

Show sign language 7
8

Man får ikke nogen særlige fordele ved at have snoren på. Men man gør det usynlige synligt. Man viser til andre, at man har behov for omsorg og forståelse. Det kan være godt at mærke.

Show sign language 9
10

Idéen blev skabt i 2016 i England – i Gatwick lufthavn, for at give passagerer med usynlige handicap en bedre og mere tryg rejseoplevelse. En solsikke, fordi den symboliserer styrke, lykke og tillid.

Show sign language 11
12

Man skabte solsikkesnoren sammen med flere forskellige handicaporganisationer. Man ville gerne finde et symbol, der var synligt – men også lidt diskret. Resultatet blev en gul solsikke på en grøn snor.

Show sign language 13
14

Mennesker med usynlige handicap kan få en solsikkesnor. Når man har solsikkesnoren på, kan alle se, at man har brug for ekstra støtte, at man måske ikke er så hurtig eller bare behøver forståelse og en hjælpende hånd. Det giver tryghed.

Show sign language 15
16

Nu er den i mere end 175 internationale lufthavne. Til at begynde med kunne man kun få snoren i lufthavne. Nu fås den også på mange apoteker, nogle banker og supermarkeder og flere andre steder i Danmark.

Show sign language 17
18

Den bruges nu også mange steder rundt i Danmark. I forlystelsesparker, dyreparker, på festivaler, museer, hospitaler og i den offentlige trafik. Jo mere den bruges, des flere steder vil den blive et kendt symbol.

Show sign language 19
20

Solsikkesnoren må ikke videresælges. Virksomheder eller organisationer kan købe dem og dele dem ud gratis. Solsikkesnoren er ejet af: ”Hidden Disabilities Sunflower”. 

Show sign language 21
22

Der findes ikke nogen liste over usynlige handicap. Du behøver ikke en diagnose for at kunne gå med solsikkesnoren. Det er nok, at du føler behov for, at andre kan se og forstå, at du nogle gange har brug for lidt hjælp og støtte eller bare lidt tid og tålmodighed.

Show sign language 23
24

En ung pige med ADHD og autisme fortæller om sine oplevelser med solsikkesnoren: Hun fik snoren på apoteket og gik meget med den i starten – men stoppede, fordi hun blev mødt med negative kommentarer. Det var sårende og det viste, at folk ikke havde forstået betydningen af solsikkesnoren.

Show sign language 25
26

Men gode oplevelser, hvor personale kendte til solsikkesnoren, fik hende til at tage den på i pressede situationer. Hun synes i dag, at solsikkesnoren er et fantastisk værktøj i situationer, hvor det er svært at forklare sine handlinger.

Show sign language 27
28

Det er vigtigt, at folk bliver oplyst om idéen bag solsikkesnoren. At personale i fly, tog, forlystelser osv. kender betydningen og bliver uddannet i, hvordan man skal støtte og hjælpe folk.

Show sign language 29
30

Har du set nogen eller kender du nogen, der bruger en solsikkesnor?

Show sign language 31
Solsikkesnoren – gør det usynlige synligt...

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1+4+12+14+16+28+30: ©HDS
S6: Pxhere.com 
S8: ©Foreningen Danske DøvBlinede - fddb.dk
S10: ©networkrail.co.uk
S18: ©Legohouse.com
S22: Nerd06 - commons.wikimedia.org
S24: Chenspec - pixabay.com
S26: Myicahel Tamburini - pexels.com

hiddendisabilitiesstore.com
Forrige side Næste side
X