Play audiofileda
Kan biler køre på alger? - fra alger til biodiesel
Kan biler køre på alger? - fra alger til biodiesel

Rebekka Hardonk Nielsen

3
4

Normalt når man tanker bilen, bruger man ofte benzin eller diesel, som er olie fra undergrunden. Dette kaldes fossilt brændstof. Denne form for energi er ikke god for den globale opvarmning, da der udledes meget CO₂.

Play audiofile 5
6

Man kan også lave diesel af raps, sojabønner og sukkerroer. Dette hedder 1. generations biodiesel. Men problemet med det er, at det også bruges som fødevarer. Det betyder, at priserne på mad stiger.

Play audiofile 7
8

Derudover kan man lave diesel af restprodukter bl.a. gammelt fritureolie, halm og noget så specielt som alger. Dette kaldes 2. generation biodiesel. Biodiesel udleder ikke CO₂. Derfor er biodiesel meget bedre for miljøet.

Play audiofile 9
10

Alger findes overalt i naturen. Fx kommer der alger i søer og i havet om sommeren, når det er varmt og vindstille. Alger danner olie inde i cellerne. For at få olien ud af cellerne, skal de mases, så olien kan løbe ud.

Play audiofile 11
12

Man kan passe algerne i store tanke, indtil der er kommet mange og de er blevet større. Algerne er meget små, og derfor skal man tilsætte kemikalier, så de klumper sig samme og falder til bunden. Nu er det nemmere at høste dem.

Play audiofile 13
14

Efter algerne er høstet, skal de presses. Dette kan man gøre i en pressemaskine. Man maser algerne, så olien løber ud af cellerne. I algens olie er der også et sukkerholdigt alkohol, som hedder glycerin. Man tilsætter kemikalier for at fjerne glycerin, og så har man olie, som kan bruges som biodiesel.

Play audiofile 15
16

Biodiesel kan hældes direkte ned i den almindelige dieseltank. Dieselen er CO₂-neutral og er derfor en god erstatning for den almindelige diesel.

Play audiofile 17
18

Men biodiesel er meget dyrere end almindeligt diesel, og derfor bruger man det ikke meget. Det er dyrere, fordi det kræver mange maskiner at kunne udvinde olien.

Play audiofile 19
20

Verdensmål 7 handler om at udvikle bæredytig energi, som alle kan få adgang til inden år 2030. Her er 2. generations biodiesel lavet på alger en god mulighed, hvis det kan bliver billigere at producere.

Play audiofile 21
22

Kender du andre energikilder, eller har du andre ideer til måder at skaffe klimavenlig energi på?

Play audiofile 23
Kan biler køre på alger? - fra alger til biodiesel

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Govvá/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Fotod/ Bil/ Photo:
S1+4: Piqsels.com
S6: Hippopx.com
S8+14: ©Rebekka Hardonk Nielsen
S10: ChadoNihi - pixabay.com
S12: Sandia Labs - flickr.com
S16: Mitra Sahara - flickr.com
S18: United Soybean Board - flickr.com 
S20: Verdemsaal.org
S22: DavidRockDesign - pixabay.com

Se mere på:
Globalgoals.org
Forrige side Næste side
X