Play audiofileda
Stop madspild!
Stop madspild!

Buster Adam Valeur Madsen, Clara Grandt Larsen, Emilie Møller Carlsen & Emma Grønne - Vonsild Skole

3
4

Madspild er blevet et kæmpe klimaproblem i verden. Madspild har været i fokus siden 2008. Nu er det blevet et FN verdensmål, at halvere madspild inden 2030.

Play audiofile 5
6

Madspild har en stor miljøbelastning. Hvis man brænder mad, kommer der CO₂ ud. Hvis man slipper for meget CO₂ ud, så stiger temperaturen på jorden, så isen på polerne hurtigere smelter.

Play audiofile 7
8

Man sparer både CO₂ og penge på ikke at smide mad ud. Alle danske hjem smed tilsammen 261.000 tons mad ud i 2011. Det faldt dog til 247.000 tons i 2017.

Play audiofile 9
10

Vi smider 66 tons mad ud hvert sekund i hele verden. Hvert år smides 1,6 milliarder tons ud. Samtidig sulter 870 millioner mennesker hver dag. Det skal ændres!

Play audiofile 11
12

Det mad, som der bliver smidt mest ud af, er frugt, grøntsager, mælk, brød og kød. Det er både i hjemmene og i butikker.

Play audiofile 13
14

Nogle mennesker i Danmark “skralder” mad. Det betyder, de finder mad i supermarkedernes containere. Nogle butikker stiller en sæk efter lukketid med det mad, der stadig kan spises. Så kan fattige få gratis mad.

Play audiofile 15
16

I 2018 blev der opfundet en app i Danmark, der skal hjælpe med at undgå madspild. Den hedder “Too good to go”. Det er et eksempel på en måde at ændre folks vaner. Man kan nu bestille det mad, som ikke bliver solgt fra en restaurant, billigere.

Play audiofile 17
18

Andre prøver at dyrke og sælge madvarer lokalt, så man ikke skal sende mad fra den anden side af jorden helt til Danmark, hvis vi selv kan dyrke det.

Play audiofile 19
20

FNs verdensmål nr. 2 handler om at stoppe sult i verden og mål nr. 12 handler om, at vi ikke skal producere mere, end vi bruger, så vi ikke kommer til at smide ud. Hvad kan du gøre for at smide mindre mad ud i din hverdag?

Play audiofile 21
Stop madspild!

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1: globalgoals.org + publicdomainvectors.org + Taz - commons.wikimedia.org
S4: Taz - commons.wikimedia.org
S6: Emilian Robert Vicol + Gerd Altmann - pixabay.com
S8+14: Sigurdas - commons.wikimedia.org
S10: Piqsels.com
S12: Ukendt
S16: Toogoodtogo.dk
S18: Pxhere.com
S20: Globalgoals.org 

Globalgoals.org
 
Forrige side Næste side
X