Play audiofileda
Planeterne i vores solsystem
Planeterne i vores solsystem

1. a og 6. b Vonsild Skole

3
4

Vores solsystem består af otte planeter, som kredser rundt om solen. De første fire er klippeplaneter og de sidste fire er gasplaneter. Solen er en stor stjerne.

Play audiofile 5
6

Planeterne hedder tættest fra solen: Merkur, Venus, Tellus (Jorden), Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. Alle er opkaldt efter guder fra den romerske mytologi.

Play audiofile 7
8

Merkur er en mørk og øde klippeplanet. Temperaturen kan nå helt op på 450ºC om dagen og ned til -170ºC om natten. Det er den mindste planet.

Play audiofile 9
10

Venus er den tredje mindste planet. Den er også den mest lysstærke, og kan derfor ofte ses fra Jorden. Temperaturen på Venus er altid omkring 465℃.

Play audiofile 11
12

Jorden hedder egentlig Tellus. Den er på størrelse med Venus. Den kaldes også “Den blå planet”. Det skyldes at ca. 70% er dækket af vand. Det er den eneste planet med kendt liv. Rundt om jorden kredser månen.

Play audiofile 13
14

Mars kaldes “Den røde planet”. På Mars er temperaturen koldere end på jorden. I gennemsnit -60℃. Mars har to måner. Man har sendt flere ubemandede rumraketter til Mars. Man arbejder på at sende mennesker til Mars engang i fremtiden.

Play audiofile 15
16

Jupiter er den største planet i hele solsystemet og vejer næsten tre gange så meget som alle andre planeter tilsammen. Det er en gasplanet med en fast kerne. Jupiter har 63 måner, man kender til.

Play audiofile 17
18

Saturn er den næststørste planet. Det er den planet med de tydeligste ringe rundt om. Saturn er også en gasplanet. Saturn har 62 kendte måner.

Play audiofile 19
20

Uranus var den første planet, man opdagede - i 1781. Det er den mest rolige gasplanet i solsystemet. Der er næsten ingen storme. Den har ingen fast overflade men meget is. Temperaturen er -200℃. Uranus “ruller” rundt om solen.

Play audiofile 21
22

Neptun ligner Uranus. Den er lidt mindre, men vejer mere. På Neptun er der de kraftigste orkaner i hele solsystemet. Der kan være vinde på over 2000 km/t. Man kender til 14 måner rundt om Neptun.

Play audiofile 23
24

Kender du til andet, som findes i vores solsystem?

(Opgaver til udprint)

Play audiofile 25
Planeterne i vores solsystem

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1+4: Manvendra Singh - pixabay.com
S6: Image Editor - flickr.com
S8+10+12+16+18+20+22: NASA - commons.wikimedia.org
S14: ESA - commons.wikimedia.org
S24: Pxhere.com
Forrige side Næste side
X