Et liv med DOWNS syndrom i Danmark
2
Et liv med DOWNS syndrom i Danmark

Centerklasserne - Vester Mariendal skole

3
4

Downs syndrom er en af de mest almindeligste former for udviklingshæmning. At have Downs syndrom kan give meget forskellige udfordringer og er forskelligt fra person til person.

5
6

Fælles for alle med Downs syndrom er psykisk udviklingshæmning (nedsat intelligens). Herudover kan mange have problemer med hjertet (40-50%), misdannelser i maven og tarmene, hudproblemer, lavt stofskifte, nedsat syn og hørelse og svækket immunsystem.

7
8

Man kan også have forsinket motorisk udvikling og sansedefekter og store sproglige vanskeligheder, særligt i forhold til udtalelse og forståelse.

9
10

Mennesker med Downs syndrom er ofte meget varme og livsglade mennesker. De er charmerende, umiddelbare og sociale. De har en god selvtillid og et godt selvværd og tror på sig selv.

11
12

Man får Downs syndrom, hvis man har et ekstra kromosom i kroppens celler. Det ekstra kromosom kan give fejl i udviklingen og modningen af nervesystem, skelet, hjerte, mave, øjne, ører og andre organer. I stedet for 46 kromosomer, har en person med Downs 47 kromosomer.

13
14

Downs syndrom er et meget genkendeligt handicap, da man som regel har et lille hovedomfang med flad nakke og små ører og mange fælles ansigtstræk og mimik.

15
16

Man kan ikke blive helbredt for Downs syndrom, men man kan behandle, støtte og hjælpe barnet til et godt og meningsfuldt liv.

17
18

Der er omkring 2000 mennesker i Danmark med Downs syndrom. Der fødes årligt mellem 20-35 i Danmark. Downs syndrom er ikke arveligt.

19
20

Når man har Downs syndrom, har man et handicap. Det betyder også, at man går i en specialklasse med andre børn, der også har et handicap.

21
22

En specialklasse er for børn og unge, som har behov for særlige rammer til at støtte deres læring, udvikling og trivsel. Børn med Downs i Danmark går på en almindelig folkeskole i en særlig klasse.

23
24

Når man har Downs, kan man bl.a. gå til håndbold i en klub, der hedder Lykkeliga. Lykkeliga er en håndboldklub for børn med forskellige typer af handicap. I Lykkeliga er der plads til alle.

25
26

Når man går til Lykkeliga, mødes man én gang om ugen og træner håndbold med andre børn med forskellige særlige behov, udfordringer og styrker. Én gang om året afholdes der LykkeCup, som er en stor dag med håndbold, koncert og fest. 

27
28

21. marts hvert år er der international Downs syndrom dag. Kender du nogen med Downs syndrom?

29
Et liv med DOWNS syndrom i Danmark

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Govvá/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Fotod/ Bil/ Photo:

S1: Lykkeliga.dk + MissLunaRose12 – commons.wikimedia.org
S4+8+18+24+26: ©Lykkeliga.dk
S6+28: freesvg.org
S10+14+16+20+22: Vester Mariendal skole
S12: ndla.no
 
Læs mere på
Down.dk
&
Lykkeliga.dk
Forrige side Næste side
X