
Tilbage til søgning
Atlantbib
Under 2. Verdenskrig samlet man i Danmark inn penger, mat og klær til Norges befolkning. Dette ble i Norge kalt «Danskehjelpen», og i Danmark «Norgeshjælpen».
Det var tre norske damer i København som startet innsamlingen. Hjelpen ble samlet inn av bl.a. Den Norske Damekomité og Norgesfonden.
»Norgeshjælpen» sendte 22 tonn matvarer hver dag fra Danmark til Norge mellom 1941 og 1945. I alt ble det sendt 32.000 tonn mat. Det tilsvarte 10 kg mat til hver nordmann.
Maten ble fordelt ut til befolkningen av leger og prester. Norske skolebarn fikk hver dag en porsjon havresuppe. Det ble samlet inn over 42 millioner kroner, som i dag ville tilsvart ca. 1,8 milliarder kroner.
Grunnen til at Norge var hardere rammet av matmangel, var at mange i Norge valgte å gjøre motstand mot tyskerne, mens man i Danmark valgte å samarbeide med Tyskland.
I Danmark sluttet krigen den 5. mai, og i Norge den 8. mai 1945. Her sluttet også «Danskehjelpen».
Etter krigen var det 13 millioner igjen. Disse pengene ble brukt til å starte «Fondet for dansk-norsk samarbeid». Det skjedde 1. mars 1946.
Lysebu i Oslo ble i 1947 gitt som folkegave fra Norge til Danmark, som takk for hjelpen under 2. Verdenskrig. Det var nordmenn som samlet inn penger til kjøpet.
I 1950 kjøpte fondet Schæffergården i Gentofte, slik at det var et hjemsted for fondet i begge land.
Siden har fondet gitt støtte til kursopphold for dansker og nordmenn, særlig lærerstudenter og lærere, for å øke nabospråksforståelsen i Norden. De arbeider for å øke forståelsen mellom Danmark og Norge. Begge steder arrangerer også konserter, kunstutstillinger og kulturarrangement.