DA
ASK - Alternativ supplerende kommunikation
DA
2
ASK - Alternativ supplerende kommunikation

Lone Kjær Nielsen - SCV Vonsild skole

3
4

Alternativ Supplerende Kommunikation (ASK) er en fælles betegnelse for de mange forskellige måder, som man kan kommunikere med hinanden på, hvis man kun har lidt eller intet sprog.

5
6

Mange personer med både synlige og usynlige handicap kan have talevanskeligheder. De har brug for ASK, så de får en egen stemme i deres liv. Alle mennesker har ret til en stemme.

7
8

FNs verdensmål 10 handler om at mindske ulighed for alle, også for dem med handicap.

9
10

Der findes mange forskellige måder at kommunikere med personer med talebesvær på. For eksempel: Piktogrammer/ foto, "Go Talk Now", Tegn Til Tale, taleklodser og øjenstyring.

11
12

Piktogrammer, som er en slags billeder på en kommunikationstavle, kan hjælpe en med talevanskeligheder med at vise hvad de tænker og derved få en dialog.

13
14

Man kan selv lave kommunikationstavler gratis på fx “Picto Selector”. Det er en app, som kan downloades. Plakaten her er lavet til elever, som ikke har sprog. Så kan de pege på en følelse.

15
16

“Go Talk Now” er et taleprogram til ipad, som kan indstilles til de ord personen bruger mest. Man kan lave sider til forskellige situationer - skole, hjemme, fritid og følelser

17
18

Tegn Til Tale (TTT) er en visuel kommunikationsform, som er en hjælp, fordi man bruger kropssprog og mimik til ord. TTT-ord låner tegn fra tegnsprog. Fx tegner man et smil med hænderne, mens man smiler.

19
20

En taleklods kan optage beskeder og lyd. En elev kan fx selv trykke på klodsen i musiktimen og optage sang eller beskeder mellem skole og hjem.

21
22

Hvis man ikke kan bruge mus og tastatur på en computer, kan man få en øjenstyret talemaskine. Så kan eleven kigge på en ting på skærmen, og ordet læses op af talemaskinen.

23
24

Kender du nogen, som bruger ASK - Alternativ supplerende kommunikation?

25
ASK - Alternativ supplerende kommunikation

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Govvá/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Fotod/ Bil/ Photo:
S1+4: Vectorportal.com
S6: Mohamed Hassan - pxhere.com
S8: Verdensmaal.org
S10: Rawpixel.com
S12: Lone Nielsen
S14: Picto Selector - Lone Nielsen
S16: ©Kommunikationscentret Hillerød Kommune - youtube.com
S18: cc Tom Knudsen - ndla.no
S20: ©Hjælpemiddelbasen 
S22: ©dk.tobiidynavox.com
S24: Pxhere.com
Forrige side Næste side
X