Play audiofilesv
Aldrig droger!
Aldrig droger!

Angelo Ivanov, Leonardo Riguetti Diez och Mateo Nikolic - Östergårdsskolan

3
4

Akta dig för all sorters droger. Droger påverkar din hjärna och din kropp och du blir beroende av dem.

Play audiofile 5
6

Det finns droger som är lagliga i Sverige till exempel tobak eller droger som används i medicin eller på sjukhus. Men då använder man drogen i små doser.

Play audiofile 7
8

Alkohol är en vanlig drog. Man kan bli beroende av alkohol. När man dricker alkohol tappar man lätt omdömet på grund av att signalerna gå saktare till hjärnan eller att signalerna går helt fel. Det är därför man inte ska köra bil om man har druckit alkohol.

Play audiofile 9
10

Tobak klassas också som en drog. Tobak kommer från växter där man plockar bladen och torkar dem. Efter torkningen hackar man dem för att sedan använda i snus och cigaretter.

Play audiofile 11
12

De farliga ämnen som finns i tobak är nikotin, tjära och koloxid. Nikotin är en gift som gör att blodet få svårare att komma fram och då får inte kroppen lika mycket syre. Tjära och koloxid förstör lungorna när man röker cigaretter. Därför vet man idag att många som röker kan få lungcancer.

Play audiofile 13
14

Dopning är när man tar en spruta eller tabletter för att bli snabbare och för att snabbt bygga upp muskler. Det är förbjudet! Konsekvenser med dopning är att man kan bli argare eller att man blir mer deprimerad.

Play audiofile 15
16

Narkotika kan vara hasch, heroin eller kokain och kallas ofta för knark. Den som blir beroende av narkotika kallas för narkoman. Narkotikan tillverkas av giftiga växter i områden där det ofta är oroligt med krig och fattigdom. Tyvärr så tjänar man stora pengar av att andra blir beroende.

Play audiofile 17
18

Några exempel på drogar är hasch, cannabis, heroin och olika beroendeframkallande tabletter, de kallas för narkotika. All sorters narkotika skadar din hjärna. Det är förbjudet att använda eller ha narkotika i Sverige.

Play audiofile 19
20

Varför är droger så farligt för oss människor?

Play audiofile 21
Aldrig droger!

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1: Asma Rehman - pexels.com
S4: Kadena.af.mil
S6+12: Pxhere.com
S8: Alexander Lesnitsky - pixabay.com
S10: John Lambeth - pixabay.com
S14: Stux - pixabay.com
S16: Dawn Hudson - publicdomainpictures.net
S18: Jorono - Pixabay.com
S20: Charles Rondeau - publicdomainpictures.net
Forrige side Næste side
X