Play audiofilesv
Greta Thunberg - en ung svensk miljöaktivist
Greta Thunberg - en ung svensk miljöaktivist

Susanne Backe - Frösakullsskolan

3
4

När Greta Thunberg var 11 år så såg hon en film i skolan som handlade om plastföroreningar i haven. Hon kände sig oroad över miljöförstöringen och den globala uppvärmningen på jorden.

Play audiofile 5
6

2018 skrev Greta en uppsats i skolan: “Vi vet - och vi kan göra något nu.” Hon beslutade sig också för att hon måste göra något. Hon skrev en egen textad skylt, cyklade till Riksdagshuset i Stockholm och påbörjade en sittstrejk.

Play audiofile 7
8

Strejken pågick varje skoldag under några veckor. Sedan dess har hon skolstrejkat på fredagar, för att hon vill få Sveriges politiker att uppfylla Parisavtalet. Hon har också åkt segelbåt till USA för att uppmärksamma klimatet.

Play audiofile 9
10

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg föddes den 3 januari 2003 i Stockholm. Hennes föräldrar är skådespelaren Svante Thunberg och operasångaren Malena Ernman. Greta har fått diagnosen Aspergers syndrom.

Play audiofile 11
12

Aspergers syndrom är en funktionsnedsättning som liknar autism. Den som har Aspergers syndrom kan ha svårigheter vid socialt samspel. Greta Thunberg är stolt över att vara "annorlunda" och menar att hennes Asperger-diagnos är en superkraft.

Play audiofile 13
14

Greta Thunberg är känd över hela världen för sin ”Skolstrejk för klimatet”. Hon har fått mycket uppmärksamhet och hon har fått träffa många makthavare i olika länder. Hennes budskap är: Det är akut och klimatet kan inte vänta.

Play audiofile 15
16

Under åren 2018/2019 har Greta Thunberg rest runt hela världen och talat på klimatkonferenser, hållit tal i det brittiska parlamentet, träffat påve Franciskus i Rom och även fått ett brev från Dalai Lama som hyllat Thunbergs insatser för miljön.

Play audiofile 17
18

Gretas engagemang för miljön har spridit sig över hela världen, framförallt bland de unga. Hennes röst har nått miljontals människor i hela världen - samtidigt så har hon utsatts för hård kritik. Greta vill att vi ska lyssna till forskarna, vakna och börja agera för miljön.

Play audiofile 19
20

Elever i över 100 länder strejkade för klimatet, för att politiker ska agera mot klimathotet. Gretas budskap till makthavarna: Ni stjäl vår framtid!

Play audiofile 21
22

2018 fick Greta pris som Årets unga förebild, Time magazine utsåg i december 2018 Greta till en av världens 25 mest inflytelserika tonåringar och i mars 2019 nominerades hon till Nobels fredspris.

Play audiofile 23
24

Greta har fått ge namn åt en nyupptäckt skalbagge från Kenya. Den heter Nelloptodes gretae. Skalbaggen är gul, blind och vinglös, men har två antenner som liknar flätor. Naturhistoriska museet i London väljer att hylla Greta för hennes arbete att försvara naturen, genom att döpa djuret efter henne.

Play audiofile 25
26

Gretas stora mål är att kämpa för klimatet. FN:s globala mål nr.13 handlar om att bekämpa klimatförändringarna. Vad kan du själv göra för miljön i din vardag?

Play audiofile 27
Greta Thunberg - en ung svensk miljöaktivist

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1+6+10: Anders Hellberg - commons.wikimedia.org
S4: Pxhere.com
S8: Frankie Fouganthin - commons.wikimedia.org
S12: Melessa - commons.wikimedia.org
S14+22: European Parliament - flickr.com
S16: Astraea - vimeo.com
S18: Goran Horvat - pixabay.com
S20: ©Jerker Ivarsson - aftonbladet.se
S24: ©Michael Darby
S26: Globalgoals.org
Forrige side Næste side
X