Play audiofileda
Fjordhesten - en norsk hest i Danmark
Fjordhesten - en norsk hest i Danmark

Josefine Jacobsen - Nykøbing Skole (Odsherred litteratur- og læsefestival 2020)

3
4

Fjordhesten kommer oprindelig fra Norge. Tidligere blev den også kaldt bl.a. nordbagge, husmandshesten, den lille gule, norsk fuldblod og meget andet. Men i dag hedder den bare Fjordhesten.

Play audiofile 5
6

Den er en af Europas ældste hesteracer. Den kom til Danmark under 1. verdenskrig og Danmark er det næstældste fjordhesteland.

Play audiofile 7
8

Man kan kende Fjordhesten på dens pels. Farverne er: gul, rødgul, grå, ulsblak og gulblak. Den har også en mørk eller lys stribe hen over ryggen.

Play audiofile 9
10

Den gamle Fjordhest blev mest brugt til landarbejde, men i dag bliver den mest brugt til spring, dressur osv. I gamle dage var Fjordhesten doven og stærk. I dag er den blevet mere frisk og livlig.

Play audiofile 11
12

Fjordhesten kan sagtens bruges til stævner. Den kan starte alt fra spring til dressur til barrelrace. Du skal dog træne den op i det, du vil starte, så du har større chance for at vinde. Der findes både DM, EM og VM for fjordheste.

Play audiofile 13
14

Fjordheste har en helt unik man, som er hestens lange hår på hovedet. Den består af to hvide striber og én sort. Manen kan dog også ligge ned. Der er stadig to hvide striber og en sort.

Play audiofile 15
16

Racen får vinterpels om vinteren, man kan dog stadig give den dækken på, som er en slags jakke for heste. Hvis man vil have en ren og pæn hest, skal den strigles hver dag.

Play audiofile 17
18

En fjordhest kan både være en pony, som max må være 148 cm høj, mens en hest mindst må være 148 cm høj. Så Fjordhesten kan både være lille og stor.

Play audiofile 19
20

Fjordhesten og andre hesteracer skal passes ens. Den skal have mad morgen og aften. Derudover er det en god ide at give den nogle snacks i løbet af dagen.

Play audiofile 21
22

Fjordhesten spiser det samme som andre heste. Heste spiser bl.a. hø, raps, mysli, mash, gulerødder, æbler, rugbrød og lyst brød.

Play audiofile 23
24

En Fjordhest koster mellem 14.000 og 55.000 kr. Det har stor betydning for prisen, om den er tilredet eller ej. Det betyder, at man har trænet, så man kan ride på hesten.

Play audiofile 25
26

Når man køber en hest, skal man kunne tage ansvar for den, have penge nok og tid til det. Hesten skal både bruge smed, dyrlæge og opstaldning enten på egen gård eller andres.

Play audiofile 27
28

Kender du andre hesteracer? Hvilken hesterace kan du bedst lide?

Play audiofile 29
Fjordhesten - en norsk hest i Danmark

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Govvá/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Fotod/ Photo:
S1+24: Congerdesign - pixabay.com
S4: GoogleMe - commons.wikimedia.org
S6: Trygd - pixabay.com
S8: A. Köhler - commons.wikimedia.org
S10+22: Pxfuel.com
S12: de:Benutzer:BS Thurner Hof - commons.wikimedia.org
S14: DomenicBlair - pixabay.com
S16: Loteilin - pixabay.com + S18: Pixabay.com
S20: Jennifer Slot - flickr.com + S26: Pxhere.com
S28: Sven Lachmann - pixabay.com

Bogen er skrevet i en skrivekonkurrence på Odsherred Litteratur- og læsefestival 2020.
www.facebook.com/litteraturfestivaliodsherred
Forrige side Næste side
X