SV
Play audiofilesv
Svensk husmanskost
SV
2
Svensk husmanskost

Simon Norberg

3
4

Husmanskost kommer från ordet husman, som betyder ägare till ett litet hus. Det är en benämning på enkel och billig mat som man åt på landet i Sverige.

Play audiofile 5
6

Falukorven är en typiskt svensk produkt som finns i flera maträtter. Falukorven kan kokas, stekas, grillas eller tillagas i ugnen.

Play audiofile 7
8

Köttbullar passar perfekt som lunch eller middag. Vi äter dem också på jul- och påskbordet. Blanda färsen med mjölk, grädde, ströbröd, lök, ägg, salt och vitpeppar. Forma köttbullarna runda och stek dem i matfett.

Play audiofile 9
10

En klassiker bland husmanskosten är stekt fläsk med löksås. När äldre känner smaken av stekt fläsk så väcks minnen till liv. Man äter kokt potatis till.

Play audiofile 11
12

Blodpudding görs av svinblod, mjölk och mjöl. Den kryddas med lök, peppar och mejram. Man skär den i skivor och steker den i smör. Man äter lingonsylt till blodpuddingen.

Play audiofile 13
14

Svenska kåldolmar är köttfärs som blandas med ris och kryddor. En klick av färsen läggs i ett vitkålsblad och rullas ihop till ett paket. Dolmen steks i en stekpanna och kokas sedan i en kastrull. Dolmen ätes med potatis och lingonsylt.

Play audiofile 15
16

Ärtsoppa eller ärtor med fläsk är en klassisk husmanskost i Sverige. Soppan innehåller gula ärtor, lök, kryddor och fläsk.

Play audiofile 17
18

Pannkakor eller plättar är mångas favorit. Man kan äta pannkakor både som maträtt och efterrätt. De gräddas i en stekpanna eller i en långpanna i ugnen.

Play audiofile 19
20

Rotmos är en annan husmanskost. Ett mos på kålrot, potatis och morot. Servera rotmos med kokt fläskkorv, rimmad fläsklägg eller oxbringa.

Play audiofile 21
22

Känner du igen några av våra maträtter?

Play audiofile 23
Svensk husmanskost

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1: Dronepicr - flickr.com
S4: Atilio.blogg.se
S6: Bengt B - commons.wikimedia.org
S8: N509FZ - commons.wikimedia.org
S10: Eunsu Yang - pixabay.com
S12: David Castor - commons.wikimedia.org
S14: Daniel Baezol - pixabay.com
S16: Hildgrim - flickr.com
S18: Gunnar Creutz - commons.wikimedia.org
S20: Anne-Cathrine Nyberg - commons.wikimedia.org
S22: Mario Mlynek - commons.wikimedia.org
Forrige side Næste side
X