Play audiofilesv
Vårblommor i Frösakull
Vårblommor i Frösakull

Åk 2 på Frösakullsskolan

3
4

Snödroppen blommar tidigt på våren. Blomman är vit och hänger som en droppe på stjälken. Den blommar ofta medan snön ligger kvar.

Play audiofile 5
6

Tussilagon blommar i mars och den växer vid vägen och i diken. Tussilagon kallas också för hästhov. Bladen är ludna på undersidan.

Play audiofile 7
8

Scillans färg är klarblå. Den är 10-20 cm hög. Scillan växer i trädgårdar och förökar sig när lökarna delar sig. Scillan är inte giftig eller fridlyst.

Play audiofile 9
10

Krokusen blommar i mars och den växer i trädgårdar. Det finns blå, lila, vita och gula krokusar. Kryddan saffran kommer från krokusens pistill.

Play audiofile 11
12

Vitsippan vill ha mycket sol och blommar innan löven på träden slår ut. Myror bär med sig frön och tappar några och då blir det nya vitsippor. Vitsippan är giftig.

Play audiofile 13
14

Blåsippan blommar i mars. Blåsippan är fridlyst på många ställen. Myror sprider deras frön.

Play audiofile 15
16

Tulpanen blommar i april-maj och växer i trädgårdar. Blomman växer upp ur löken. Det finns många olika färger på blomman.

Play audiofile 17
18

Liljekonvaljen blommar i juni och trivs i skogen. Liljekonvaljen har små vita klockor och den är fridlyst på många ställen. Liljekonvaljen är giftig.

Play audiofile 19
20

Förgätmigej blommar i maj - juni och växer på fuktig mark i hela Sverige. Blommans namn betyder “glöm mig inte” och är ett tecken på vänskap.

Play audiofile 21
22

Gullvivan blommar i maj och växer på ängar. De växer i små rosetter och har ljusgröna blad. Förr i tiden kokade man te av blomman och gjorde hostmedicin av roten.

Play audiofile 23
24

Pärlhyacinten blommar i april och växer i trädgårdar. Blommorna är blå och växer i en klase.

Play audiofile 25
26

Backsippan blommar i april - maj och den är fridlyst nästan överallt i Sverige. Backsippans kronblad är blå/ lila och den växer på torra backar.

Play audiofile 27
28

Känner du till några vårblommor?

Play audiofile 29
Vårblommor i Frösakull

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1+4+6+8+10+12+14+20+22+28: Lisa Borgström
S16: Janeb13 - pixabay.com
S18: Hans Braxmeier - pixabay.com
S24: Stefan Åge Hardonk Nielsen
S26: Mg-k - commons.wikimedia.org
Forrige side Næste side
X