Play audiofilesv
Stjärnor
Stjärnor

Selma Andersson, Wilma Andersson, Ella Jönsson, Nathalie Klasén - Frösakullsskolan, Halmstad

3
4

En stjärna är ett glödande klot. Den är gjord av gas. Den finns alltid på himlen, men vi ser den inte på dagen när solen lyser.

Play audiofile 5
6

Stjärnorna ser ut att vara små, men de är mycket större än jorden. De ser små ut för att de ligger så långt bort i rymden. Det finns många fler stjärnor än du kan se.

Play audiofile 7
8

De stjärnor som du ser på sommaren är inte samma som du ser på vintern. Stjärnorna flyttar aldrig på sig, men det gör jorden.

Play audiofile 9
10

Ett teleskop är en sorts kikare som man kan använda för att titta på stjärnor och planeter. Stjärnorna har olika färg beroende på hur varma de är. De kan vara blåa, vita, gula eller röda.

Play audiofile 11
12

En fallande stjärna är inte en stjärna, utan en liten brinnande sten. Ibland faller flera stenar samtidigt. Stora stenar som inte brinner upp innan de träffar jorden kallas meteoriter.

Play audiofile 13
14

Om man ritar streck mellan stjärnor så liknar de figurer. Vi kallar dem stjärnbilder. Förr i tiden trodde man att stjärnorna var gudar.

Play audiofile 15
16

Det finns människor som tror på astrologi. Då använder man stjärnor och himlakroppar för att dra slutsatser om människors öden. Man har olika stjärnbilder beroende på när man fyller år.

Play audiofile 17
18

Polstjärnan ligger närmast jordens nordpol. I alla tider har människan använt polstjärnan för att navigera och hitta vart norr är. Polstjärnan hör ihop med stjärnbilden “Lilla björnen”.

Play audiofile 19
20

Känner du till någon stjärnbild?

Play audiofile 21
Stjärnor

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Govvá/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Fotod/ Bil/ Photo:
S1+4: Hippopx.com
S6: Pixabay.com
S8+12: Pxhere.com
S10: Robert Oster - commons.wikimedia.org
S14+16: Gerd Altmann - pixabay.com
S18: Torsten Bronger - commons.wikimedia.org
S20: Dorothe - pixabay.com
Forrige side Næste side
X