SV
Play audiofilesv
Svenska fjärilar
SV
2
Svenska fjärilar

Susanne Backe & Klass 2 - Frösakullsskolan, Halmstad

3
4

Det finns 150 000 olika arter av fjärilar i världen. Fjärilen är den näst största ordningen bland insekter. I Sverige finns cirka 2 800 olika fjärilsarter.

Play audiofile 5
6

Kålfjärilen är vanligast i södra Sverige. Äggen är gula och puppan är gul med svarta prickar. Honan lägger sina ägg på olika kålsorter.

Play audiofile 7
8

Nässelfjärilen finns i hela Sverige. Hanen och honan ser likadana ut. Den är färgglad på ovansidan och vit/brun på undersidan. Nässelfjärilen lever i flera månader.

Play audiofile 9
10

Rapsfjärilen är vår vanligaste vitfjäril. Den finns i hela Norden. Hanen är gul och luktar citron. Larven är grön med gula ringar.

Play audiofile 11
12

Tistelfjärilen är jordens mest utbredda dagfjäril. Äggen är gröna och larven är svart. Tistelfjärilen lever i ungefär 12 månader.

Play audiofile 13
14

Blåvingen är Sveriges minsta fjäril. Honan lägger ägg på ärtväxter. Honan är blå/brun och hanen är blå. Blåvingens larver övervintrar som larv, och blir en puppa på våren som sedan kläcks till en ny blåvinge.

Play audiofile 15
16

Påfågelöga har fått sitt namn för att den ser ut som om den har fyra ögon på vingarna. Den är 55-65 mm mellan vingspetsarna. Den lägger gulgröna ägg på nässelblad som kläcks efter en vecka.

Play audiofile 17
18

Citronfjärilen flyger från mars till oktober. Honan är vit och hanen är gul. En hona kan lägga 500 ägg under sin livstid.

Play audiofile 19
20

Det finns inte så många makaonfjärilar i Sverige. Larverna ser ut som fågelbajs. De luktar sig fram till födan med sina antenner.

Play audiofile 21
22

Apollofjärilen är Sveriges största dagfjäril. Det finns få av dem, i mellersta Sverige och på Gotland. Apollofjärilen är fridlyst. Hanen och honan ser likadana ut.

Play audiofile 23
24

Har du sett någon av dessa fjärilar?

Play audiofile 25
Svenska fjärilar

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Govvá/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Fotod/ Photo:
S1: Kie-ker - pixabay.com
S4: Gerhard G. - Pixabay.com
S6+16: Pxhere.com
S8: Klaus Dieter vom Wangenheim - pixabay.com
S10: Marina Jacobs - commons.wikimedia.org
S12: Kirsten Poulsen - commons.wikimedia.org
S14: Ragnhild & Neil Crawford - flickr.com
S18: Åsa Berndtsson - flickr.com
S20: Commons.wikimedia.org
S22: Hectonichus - commons.wikimedia.org
S24: Pixnio.com
Forrige side Næste side
X