Play audiofilesv
Boken om Pelle Svanslös och hans vänner
Boken om Pelle Svanslös och hans vänner

Frösakullsskolan FÖ 10

3
4

Författaren Gösta Knutsson skrev böckerna om Pelle Svanslös. Gösta föddes 1908. 1937 kom Gösta på berättelsen om Pelle Svanslös. Julen 1939 kunde man läsa den första boken om Pelle Svanslös. Gösta blev 65 år och dog 1973.

Play audiofile 5
6

Det är i Uppsala som de flesta Pelle Svanslös böckerna utspelar sig framförallt vid Övre Slottsgatan i Uppsala. Det sägs att katterna har haft verkliga förebilder.

Play audiofile 7
8

Pelle föddes utanför Uppsala. Han föddes på en bondgård. Pelle kallas för Pelle Svanslös för att han inte har någon svans. Pelle är en snäll katt. Pelle bodde först hos en människofamilj men flyttade sedan ihop med Maja Gräddnos.

Play audiofile 9
10

Maja Gräddnos är en snäll och tuff katt-tjej. Maja är inte rädd för någonting förutom hundar och älskar äventyr. Maja är inte rädd att säga vad hon tycker.

Play audiofile 11
12

Maja tappar ofta bort sina grejer. Då säger hennes mamma Gunsan slarv-Maja. Maja och Pelle är bästa vänner och tycker mycket om varandra. När Pelle hamnar i knipa så kommer Maja och räddar honom. Ibland är det Pelle som får hjälpa Maja.

Play audiofile 13
14

Måns är en röd stilig katt. Han har två ja-sägare som heter Bill och Bull. Måns vill se smart ut och är väldigt nöjd med sin långa svans. Pelle blir retad av Måns för han inte har någon svans. Måns, Bill och Bull bor i en källarglugg i Gropgränd.

Play audiofile 15
16

Bill och Bull har varit tillsammans så länge de minns. De pratar ofta samtidigt. Bill och Bull är egentligen snälla men hänger med Måns ändå.

Play audiofile 17
18

Trisse är en stor rund och genomsnäll katt. Han älskar att lägga sin tid med Biffen och hans Deli. Han är mycket stolt över Biffen och  hjälper till att ta hand om kunderna.

Play audiofile 19
20

Biffen tycker om mat som hans pappa Trisse. Biffen är tjock och har ett fik som heter Biffens Deli. Biffen vill gärna dela med sig av sina recept och är pratglad.

Play audiofile 21
22

Gullan tycker om att klä sig fint och vara med vänner. Hon drömmer om att ha en egen butik i Stockholm. Gullan gillar att designa rosetter.

Play audiofile 23
24

Gammel-Maja är Uppsalas äldsta katt. Hon bor i ett av domkyrkans torn. Även om hon inte hör så bra och uppfattas som gammaldags så är hon modig och snäll. När Måns är elak mot Pelle så är det bara Gammel-Maja som vågar ta Måns i örat.

Play audiofile 25
26

Gunsan är en mamma som är ensamstående. Hon har en dotter som heter Maja som är ganska slarvig. Gunsan har också ett dagis som heter Kattis. Det är där kattungarna går på dagis. Gunsan är ganska sträng.

Play audiofile 27
28

Laban gillar att sjunga opera och klassiska visor. Han är snygg, smart och är från en mycket musikalisk familj. Laban är en raskatt.

Play audiofile 29
30

Känner du till eller har du läst någon bok om Pelle Svanslös och hans vänner?

Play audiofile 31
Boken om Pelle Svanslös och hans vänner

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Govvá/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1: Elisia Jongmans/ Olivia Schaffer
S4+6+16: Maja Sjöö (commons.wikimedia.org)
S8: Alexander Johansson
S10: Agnes Johansson
S12: Svea Kimström
S14: Lina Lundh/ Karl Mandorsson
S18:Saga Hollsten 
S20: Noah Guimbi-Guimson
S22: Melvin Wahlström
S24: Theo Åkesson/Ivar Mattson Andreas
S26: Ebba Lundh 
S28: Ludvig
S30: Kigsz - commons.wikimedia.org
Frösakullsskolan FÖ 10
Forrige side Næste side
X