Play audiofilesv
Att bli vuxen - puberteten
Att bli vuxen - puberteten

Viktor Hamminge, Erik Wiman och Moltas Karlsson - Östergårdsskolan

3
4

När tjejer är ca 8-14 år kommer de in i puberteten. Tjejer brukar komma i puberteten tidigare än killar. Puberteten är den period då kroppen utvecklas från barn till vuxen.

Play audiofile 5
6

När killar är ca 11-15 år så kommer de in i puberteten. Puberteten sätts igång av hormoner tex. man växer snabbare än vanligt och man börjar få hår på t.ex på benen, armarna, underlivet och armhålorna.

Play audiofile 7
8

Med röstförändringar hos killar menar man att rösten blir lite ljusare och man får tal-avbrott när man håller en hög ton eller bara pratar länge. Det kallas att man kommer i målbrottet.

Play audiofile 9
10

Mens är den blödning från livmodern som kommer ungefär en gång i månaden. Tjejer växer väldigt snabbt på längden under puberteten. 

Play audiofile 11
12

Hos killar utvecklas även sädesvätska som innehåller spermier. Det kan hända att lite sädesvätska kan komma ut när du sover.

Play audiofile 13
14

Det är spermier som ser till att vi får barn. 1-2 spermier som åker in i ägget som efter 9 månader blir ett barn.

Play audiofile 15
16

Den vanliga tonåringen behöver 9-10 timmars sömn om natten. Om sömnen störs så kan det få allvarliga konsekvenser som t.ex. att man inte lär sig i skolan, blir lättirriterad eller till och med få en depression.

Play audiofile 17
18

Det kan vara tufft att komma in i tonåren. Kroppen förändras och känslorna är upp och ner. Ta gärna hjälp genom att prata med en trygg vuxen som kan hjälpa dig när det blir som tuffast.

Play audiofile 19
20

Vilka förändringar händer i kroppen när man kommer in i puberteten?

Play audiofile 21
Att bli vuxen - puberteten

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1: SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget - commons.wikimedia.org
S4+6+8+10+12+20: Piqsels.com
S14: Medicalgraphics.de
S16: Pexels.com
S18: Pxfuel.com
Forrige side Næste side
X