SV
Play audiofilesv
Hotell Tylösand i Halmstad
SV
2
Hotell Tylösand i Halmstad

Olof Bisseberg och Vinzent Maley

3
4

Under slutet av 1800-talet blev det modernt att åka till badorter för att koppla av och leva strandliv. Landsvägen var i dåligt skick så man fick åka båt till hotellet från Halmstad.

Play audiofile 5
6

Förr var det mest fiskare och smugglare som höll till i Tylösand. Därför heter en av platserna Tjuvahålan. Hotellet började byggas redan i början av 1900-talet.

Play audiofile 7
8

Hotellet var en vacker byggnad med tinnar och torn med en restaurang och 10 rum. Det byggdes på stranden nära havet. Hotellet hette från början Tylösands Havsbad.

Play audiofile 9
10

1929 arrangerades en stor Halmstad-utställning med stora konstnärer. Detta blev hotellets genombrott. Då byggdes också en väg ut till Tylösand från Halmstad.

Play audiofile 11
12

Halmstad blev populärt och gästerna ökade i antal, så hotellet behövde byggas ut. Samtidigt fick folket fler semesterdagar.

Play audiofile 13
14

Hotel Tylösands förvandling till dagens hotell- och konferensanläggning med spa, nattklubb, liveframträdanden, konstgalleri, restauranger och barer lockar gäster året om.

Play audiofile 15
16

Hotellet har idag 4 restauranger och flera spa. Hotellet innehåller ett konstgalleri och har en omfattande konstsamling.

Play audiofile 17
18

Idag ägs hotellet av Per Gessle och Björn Nordstrand. I nattklubben har Per Gessle inlett flera av sina turnéer. På väggarna i nattklubben hänger Gyllene Tiders och Roxettes guldskivor.

Play audiofile 19
20

Känner du till något annat hotell nära havet?

Play audiofile 21
Hotell Tylösand i Halmstad

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1: Vänersborgs museum - digitaltmuseum.org
S4+6+8+12: Riksantikvarieämbetet - commons.wikimedia.org
S10: Halmstads utställning - 1929
S14: Илья Волков - commons.wikimedia.org
S16+20: Susanne Backe
S18: Karin Törnblom - commons.wikimedia.org
Forrige side Næste side
X