Play audiofileda
Insekter
Insekter

Ann Marie Munch

3
4

Insekter er små dyr og kan kendes på tre forskellige ting:
1: seks ben
2: hårdt skelet uden på kroppen
3: tredelt krop (hoved, forkrop og bagkrop)

Play audiofile 5
6

Er du på skovtur og får øje på et lille dyr, kan du hurtigt finde ud af, om det er et insekt ved at bruge denne tjekliste.

Play audiofile 7
8

Insekter kunne være myg, fluer, sommerfugle og mange flere. Langt de fleste insekter har vinger. Nogle har dog ikke, for eksempel lopper og lus.

Play audiofile 9
10

Insekter starter deres liv som æg. De fleste insekter vil derefter blive klækket til en larve, der spiser og spiser, indtil den forpupper sig og til sidst kommer ud af puppen som et voksent insekt. Billedet viser en sommerfugls forvandling fra æg til voksen.

Play audiofile 11
12

De mange forskellige insekter, bl.a. sommerfugle, bier, mariehøner og myrer, ser vi mest om sommeren, da insekter har brug for varme fra solen for at kunne flyve rundt.

Play audiofile 13
14

Er de små summende, bidende og stikkende insekter overhovedet til nogen nytte? Svaret er helt klart JA! Et eksempel er bierne, der bestøver vores bærbuske og frugttræer, så de kan lave lækker frugt til os.

Play audiofile 15
16

Mariehønen hjælper os i haven med at spise bladlus fra træernes blade. Insekterne er også føde for mange større dyr i naturen. Solsorten lever bl.a. af insekter om sommeren.

Play audiofile 17
18

Insekterne er vigtige og derfor skal vi passe godt på dem og alle kan hjælpe til. Hjemme i din egen have kan du f.eks. så insektvenlige blomster og plante frugttræer og frugtbuske. Du kan også bygge et insekthotel, hvor insekterne kan lægge deres æg og gemme sig.

Play audiofile 19
20

FNs Verdensmål 15 handler om at beskytte Livet på land. Insekter er helt sikkert meget vigtigt at beskytte, hvis vi gerne vil blive ved med at have frugt på træer og store dyr i verden.

Play audiofile 21
22

Hvordan tænker du, du kan være med til at  passe på insekterne?

Play audiofile 23
Insekter

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Govvá/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Fotod/ Bil/ Photo:
S1: Thomas Bresson - snl.no
S4+6+18: Pxhere.com 
S8: Rawpixel.com
S10: Science Photo Library, NTB - NDLA.no
S12: Erik Karits - pexels.com
S14: Malene Thyssen - commons.wikimedia.org
S16: Nikolett Emmert - pexels.com
S20: Verdensmaal.org
S22: Siga - Commons.wikimedia.org
Forrige side Næste side
X