SV
Vikingar
SV
2
Vikingar

Frösakullsskolan

3
4

Slutet av järnåldern kallar vi för Vikingatiden. Den tiden är cirka år 850 - 1050 e.Kr. Vikingarna fanns i Sverige, Danmark och Norge.

5
6

Ordet viking har man funnit på runstenar från den här perioden. På fornnordiska betyder ordet viking pirat eller plundrare. De flesta människor kallade sig inte så, utan levde ett fredligt liv.

7
8

I Sverige var de flesta bönder och handelsmän. De levde ett hårt liv i mindre byar som bestod av 5-6 långhus eller mindre hus. Ju större långhus man hade desto rikare var man.

9
10

Hövdingen var den som bestämde i byn. För att dryga ut sin inkomst reste vikingarna till olika delar i Europa. Man handlade med varor men reste också för att härja och plundra.

11
12

Spjut och yxor var vanliga vapen under vikingatiden. Svärd användes mestadels av högre rankade krigare. Vikingarna blev kända för sitt brutala sätt att kriga utan rädsla.

13
14

Vikingatidens kvinnor var jämbördiga med männen. De kunde vara husmor, prästinna, hantverkare eller gårdens överhuvud. De kunde också vara krigare och var kända som sköldmöer.

15
16

Vikingar tillfångatog och sålde slavar som fick göra det hårdaste arbetet ute på fälten. Slavarna hade inga rättigheter och var jämförbara med boskap.

17
18

Vikingarnas skrivtecken kallas för runor. Oftast skrevs runor på trä och stenar, som restes till minne av döda personer. Vikingatidens runalfabet hade 16 tecken.

19
20

Vikingarnas gudar kallas asar och man trodde på flera gudar. Man trodde på Oden, Tor, Loke och Freja som man offrade till. Asatron försvann när vikingarna blev kristna.

21
22

När en viking dog, brändes de på bål tillsammans med gåvor och mat. Man trodde att bara en modig viking kom till Valhall, gudarnas boning, efter sin död. Om en viking dog i duell så hade släktingar rätt att ge igen.

23
24

Vad tycker du är mest spännande med Vikingatiden?

25
Vikingar

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Govvá/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Fotod/ Bil/ Photo:
S1: Rawpixel.com
S4: Worldhistory.org
S6: Nymixart - pixabay.com
S8: Holger.Ellgaard - commons.wikimedia.org
S10: George Hodan - publicdomainpictures.net 
S12: Michael-Li - pixabay.com
S14: Hans Splinter - flickr.com
S16: Honza Groh - commons.wikimedia.org
S18: Bengt A Lundberg - Kulturmiljöbild, Riksantikvarieämbetet - commons.wikimedia.org
S20: Jakob Sigurðsson - commons.wikimedia.org
S22+24: Silar - commons.wikimedia.org
Forrige side Næste side
X