Play audiofilesv
Rymdfärder
2
Rymdfärder

Casper Blom, Edwin Christiansson, Valentin M Hellström, Isak C Feldezdi - Frösakullsskolan, Halmstad

3
4

En rymdfärja är cirka 37 meter lång och 24 meter bred. Dagens rymdfärjor liknar flygplan och kan användas flera gånger. De används för att frakta rymdfarare och last ut i rymden.

Play audiofile 5
6

På flygdäck sitter befälhavaren, piloten och två specialister. På mellandäck sitter den övriga besättningen på tre personer.

Play audiofile 7
8

En rymddräkt är vit och den syns bra i rymden. Dräkten väger 140 kilo med all utrustning. Rymddräkten skyddar astronauten från värme, kyla och strålning.

Play audiofile 9
10

Rymddräkten bär astronauterna bara utanför rymdfärjan eller rymdstationen. På ryggen har de en ryggsäck som innehåller syre, radio och dryck.

Play audiofile 11
12

Astronauterna äter frystorkad mat. Soppa och drycker finns i plastpåsar, som man äter med ett sugrör. Man kissar i en tratt med en slang, som en dammsugare.

Play audiofile 13
14

En rymdstation är en farkost, där människor kan bo och arbeta. Där genomför astronauter vetenskapliga experiment. Den första rymdstationen sändes upp av Sovjetunionen 1971.

Play audiofile 15
16

Man vet inte om det finns liv utanför jorden. NASA har hittat en planet som liknar jorden. 1969 landade första människan på månen. Han heter Neil Armstrong.

Play audiofile 17
18

Forskare har hittat tecken på vad som kan vara liv på Venus. De har hittat större mängder fosfingas i Venus atmosfär. Fosfingas är en giftig gas.

Play audiofile 19
20

Christer Fuglesang är Sveriges första astronaut. Han har deltagit vid två rymdfärder och genomfört flera rymdpromenader. Han har sammanlagt varit 26 dagar i rymden.

Play audiofile 21
22

Skulle du vilja bli astronaut?

Play audiofile 23
Rymdfärder

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Govvá/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Fotod/ Bil/ Photo:
S1+4+10: Pxhere.com
S6: Kim Heimbuch - pixabay.com
S8+20+22: NASA Johnson - flickr.com
S12: Nara.getarchive.net
S14+16: Wikiimages - pixabay.com
S18: Bruno Albino - pixabay.com
Forrige side Næste side
X