Play audiofilesv
Andas lugnt
Andas lugnt

Hedvig Henriksson, Artin Morina och Shahd Asaad - Östergårdsskolan

3
4

Du andas med hjälp av lungorna. Luften som vi andas ut innehåller vattenånga och det syns när det är kallt, då blir det ett litet tydligt moln. I genomsnitt så andas en människa 20 000 gånger ut och in på ett dygn.

Play audiofile 5
6

Lungorna har inte egna muskler så istället använder de musklerna runt bröstkorgen. När musklerna slappnar av så får lungorna mindre plats och den gamla luften trycks ut.

Play audiofile 7
8

Musklerna arbetar runt bröstkorgen och då blir bröstkorgen större och du andas in. Blodet tar med koldioxid från hela kroppen till lungblåsorna. Genom lungblåsornas tunna väggar kan koldioxiden lätt komma in och syret komma ut lika lätt.

Play audiofile 9
10

Sedan tar blodet med syret till hjärtat som pumpar ut syret i hela kroppen och koldioxiden följer med den gamla luften ut ur kroppen. Ett annat ord för lungblåsa är alveol.

Play audiofile 11
12

Om man skulle platta ut alla alveoler från dina lungor så skulle det täcka på ett ungefär en hel tennisplan.

Play audiofile 13
14

När du gäspar betyder det att du är trött eller behöver få in syre i blodet. När näsan blir irriterad så rusar luften upp med en hastighet av 160 km/h, och då nyser du.

Play audiofile 15
16

När man har astma så får man svårare att andas. Det kan bero på att man är förkyld, är allergisk eller är väldigt känslig mot något. Det finns mediciner mot astma och allergier.

Play audiofile 17
18

Om du vill testa hur det känns att ha astma så kan man andas genom ett tunt sugrör så får du känna hur svårt det är att andas. Prova om du vill.

Play audiofile 19
20

Vet du hur många gånger en människa andas på ett dygn?

Play audiofile 21
Andas lugnt

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1+20:Pexels.com
S4: Shahd Asaad - Östergårdsskolan
S6: Needpix.com
S8: Svgsilh.com
S10: Siyavula Education - flickr.com
S12: Maxpixel.net
S14: KathrinPie - pixabay.com
S16: Publicdomainvectors.org
S18: Hans Braxmeier - pixabay.com
Forrige side Næste side
X