Hedvig Henriksson, Artin Morina och Shahd Asaad - Östergårdsskolan
Du andas med hjälp av lungorna. Luften som vi andas ut innehåller vattenånga och det syns när det är kallt, då blir det ett litet tydligt moln. I genomsnitt så andas en människa 20 000 gånger ut och in på ett dygn.
5Lungorna har inte egna muskler så istället använder de musklerna runt bröstkorgen. När musklerna slappnar av så får lungorna mindre plats och den gamla luften trycks ut.
7Musklerna arbetar runt bröstkorgen och då blir bröstkorgen större och du andas in. Blodet tar med koldioxid från hela kroppen till lungblåsorna. Genom lungblåsornas tunna väggar kan koldioxiden lätt komma in och syret komma ut lika lätt.
9Sedan tar blodet med syret till hjärtat som pumpar ut syret i hela kroppen och koldioxiden följer med den gamla luften ut ur kroppen. Ett annat ord för lungblåsa är alveol.
11Om man skulle platta ut alla alveoler från dina lungor så skulle det täcka på ett ungefär en hel tennisplan.
13När du gäspar betyder det att du är trött eller behöver få in syre i blodet. När näsan blir irriterad så rusar luften upp med en hastighet av 160 km/h, och då nyser du.
15När man har astma så får man svårare att andas. Det kan bero på att man är förkyld, är allergisk eller är väldigt känslig mot något. Det finns mediciner mot astma och allergier.
17Om du vill testa hur det känns att ha astma så kan man andas genom ett tunt sugrör så får du känna hur svårt det är att andas. Prova om du vill.
19Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1+20:Pexels.com
S4: Shahd Asaad - Östergårdsskolan
S6: Needpix.com
S8: Svgsilh.com
S10: Siyavula Education - flickr.com
S12: Maxpixel.net
S14: KathrinPie - pixabay.com
S16: Publicdomainvectors.org
S18: Hans Braxmeier - pixabay.com