SV
Play audiofilesv
Öland - Sveriges näst största ö
SV
2
Öland - Sveriges näst största ö

Månz Bengtsson & Lisa Borgström

3
4

Öland är Sveriges näst största ö efter Gotland och är det minsta landskapet i Sverige. Öland ligger i Östersjön öster om Småland.

Play audiofile 5
6

Ölands landskapsvapen är en blå sköld med en guldfärgad hjort med ett rött halsband. Ölands landskapsvapen fanns med år 1560 på Gustav Vasas begravning.

Play audiofile 7
8

Sedan år 1972 har Öland hängt samman med fastlandet genom Ölandsbron som är Sveriges näst längsta bro efter Øresundsbron.

Play audiofile 9
10

Öland har en yta på 1 347 km² och där bor ca 25 850 personer. Ölands största tätort heter Borgholm och är en populär turistort och på sommaren ökar befolkningen kraftigt av alla sommargäster.

Play audiofile 11
12

Borgholms slottsruin är en mycket stor turistattraktion. Där kan man få uppleva riddarskolor, olika guidningar och utställningar i slottet. På Borgholms slottsruin hålls konserter med många populära artister under sommaren.

Play audiofile 13
14

I orten Köpingsvik låg under vikingatiden en marknadsplats med anor från 700-talet. Bland annat har man funnit en av Sveriges äldsta boplatser för säljägare, vilken var bebodd för 4 500 år sedan. Köpingsvik ligger fyra kilometer från Borgholm.

Play audiofile 15
16

Sollidens Slott är en svensk slottsliknande villa på Öland. Det är svenska kungafamiljens sommarbostad och kung Carl XVI Gustafs privata egendom. Slottet började byggas den 25 september år 1903. Det har blivit en tradition att fira prinsessan Victorias födelsedag på Öland.

Play audiofile 17
18

Fyren Långe Erik ligger på Ölands norra udde i Böda socken. Den är 32 meter hög. Långe Erik stod färdig år 1845.

Play audiofile 19
20

Fyren Långe Jan ligger på Ölands södra udde, det är en fyr i Ås socken på Öland. Den tändes första gången den första november år 1785 efter en byggnadstid på nästan två år.

Play audiofile 21
22

Ottenby fågelstation ligger på Ölands södra udde och är en av Sveriges mest berömda fågellokaler. Fågelstationen grundades år 1946.

Play audiofile 23
24

Södra Ölands odlingslandskap hamnade år 2000 på UNESCOs lista över världsarv. Det är samspelet mellan naturen och människan som gör det unikt. Marken har använts på samma sätt under tusentals år, det är därför det finns ett rikt växt- och djurliv.

Play audiofile 25
26

Capellagården i Vickleby på Öland, är en hantverksskola som grundades år 1960 av Carl Malmsten. Capellagården bedriver också en ekologisk trädgårdsutbildning.

Play audiofile 27
28

Har du besökt någon ö i Sverige?

Play audiofile 29
Öland - Sveriges näst största ö

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1: Kim Bach - flickr.com
S4: Lapplännin+ Ingwik - commons.wikimedia.org
S6+20: Commons.wikimedia.org
S8: Amjad Sheikh - commons.wikimedia.org
S10: Olaf Meister - commons.wikimedia.org
S12+22: L.G.foto - commons.wikimedia.org
S14: Moralist + Bengt A Lundberg/ Kulturmiljöbild, Riksantikvarieämbetet - commons.wikimedia.org
S16: Markus Luiga - pixabay.com
S18: Davis Castor - commons.wikimedia.org
S24: Webbgun - flickr.com
S26: Alex Nordstrom - commons.wikimedia.org
S28: Felix - pexels.com
Forrige side Næste side
X