Play audiofilesv
Sociala Medier och kommunikation
2
Sociala Medier och kommunikation

Matilda, Josef, Nahla och Celin - Östergårdsskolan 08A

3
4

Sociala medier är ett samlingsbegrepp för webbplatser på internet, forum och nätverk, där människor ”träffas”, berättar vad de gör, diskuterar, delar information, kunskap och intressen.

Play audiofile 5
6

Skype släpptes för första gången 2003. Programmet används för att kommunicera, i första hand genom ip-telefoni. Programmet skapades av en svensk som heter Niklas Zennström och en dansk som heter Janus Friis.

Play audiofile 7
8

Facebook är ett socialt media eller en social nätverkstjänst som grundades av Mark Zuckerberg i februari år 2004 och drivs av Facebook Inc.

Play audiofile 9
10

YouTube är en webbplats med videoklipp som laddas upp av användare. YouTube grundades år 2005 i USA.

Play audiofile 11
12

Twitter startades 2006. Twitter är en mikroblogg där man skriver meddelanden, så kallade tweetar. Många privatpersoner, företag, artister och organisationer använder Twitter. USAs president Donald Trump är känd för att använda Twitter.

Play audiofile 13
14

Messenger startede som Facebook-chat 2008. Det är en chatt-app och -program som erbjuder text och talkommunikation. Messenger lanserades år 2011.

Play audiofile 15
16

WhatsApp startades 2009. Det är en mobilapp för smartphones. Det används för att skicka meddelanden, ringa, skicka bilder samt videosamtal. Det är Facebook som äger WhatsApp.

Play audiofile 17
18

Instagram är en gratis mobilapplikation för foto och videodelning och ett socialt nätverk som lanserades i oktober 2010. Det är Facebook, som har utvecklat appen.

Play audiofile 19
20

Kik Messenger eller Kik är en mobilapp främst avsedd för chatt. Appen är populär bland ungdomar. Kik skapades i Kanada år 2010.

Play audiofile 21
22

Snapchat bildades år 2011. Snapchat är en fotodelning och multimedia app. Det speciella med Snapchat är att bilderna bara kan ses kort tid av mottagaren.

Play audiofile 23
24

TikTok, före detta Musical.ly är en app som barn- och ungdomar i olika åldrar använder sig av. Det är en app för att skapa videoklipp, meddelanden och livesändningar. TikTok bildades 2016 i Kina under namnet Douyin.

Play audiofile 25
26

Det är viktigt att inte tro på allt man ser på sociala medier. Man ska inte heller skriva elaka saker. Man ska inte heller sprida falska rykten eftersom det kan spridas fort. Det är viktigt att inte lämna ut sina lösenord till andra för då kan man få sitt konto kapat.

Play audiofile 27
28

Har du använt några av dessa olika sociala medier?

Play audiofile 29
Sociala Medier och kommunikation

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1+26+28: Gerd Altmann - pixabay.com
S4: Gino Crescoli - pixabay.com
S6: Skype - commons.wikimedia.org
S8+14+16+18: Facebook Inc.- commons.wikimedia.org
S10: YouTube - commons.wikimedia.org
S12: Twitter - commons.wikimedia.org
S20: Kik Interactive - commons.wikimedia.org
S22: Phys.org
S24: TikTok - commons.wikimedia.org
Forrige side Næste side
X