Play audiofilenb
Bergen - Norges nest største by
Bergen - Norges nest største by

Embla Marie Eide Onarheim - Kleppestø barneskole

3
4

Bergen kalles byen mellom de syv fjell. Byen ligger på Vestlandet, og er den nest største byen i Norge. Bergen er omgitt av fjord og høye fjell. Her bor det over 280 000 mennesker.

Play audiofile 5
6

Kong Olav Kyrre grunnla ifølge sagaene Bergen i år 1070. Byen har 950 års jubileum i 2020. Byen var Norges hovedstad i 1217-1314.

Play audiofile 7
8

De tyske hanseatene bygget Bryggen i Bergen i middelalderen. Herfra handlet de med hele verden. Bryggen har siden 1979 være på UNESCOs verdensarvsliste.

Play audiofile 9
10

Bergens byvåpen er en borg med tre tårn. Borgen står på syv fjell. Fargene i byvåpenet er rødt og gull.

Play audiofile 11
12

Det høyeste fjellet i Bergen heter Ulriken. Ulriken ligger 643 m.o.h. Et annet fjell som er populært blant turister er Fløyen. Ved hjelp av Fløibanen kan du komme til toppen og få en fantastisk utsikt over byen.

Play audiofile 13
14

Det sies at Bergens hekser samles på Fløyen. På toppen er det både lekeplass, utekino, kafé og en magisk trollskog, alt sammen 400 m.o.h.  

Play audiofile 15
16

Ludvig Holberg var en dansk/norsk forfatter. Han ble født i Bergen og var elev ved Latinskolen i Lille Øvregate. Han er kjent for satire og komedier. Blant de mest kjente teaterstykkene han skrev er Jeppe på Bjerget og Erasmus Montanus.

Play audiofile 17
18

Bergen er kjent for å være en av verdens mest regnfulle byer. Bergensere er stolte av regnbyen sin, men det kan være veldig fint vær også. Alle i Bergen eier både paraply og gummistøvler.

Play audiofile 19
20

Det våteste stedet i Bergen er nok Akvariet. Akvariet i Bergen åpnet i 1960. Her finner du både fisk, pingviner og krokodiller. Byens våteste kyss får du av sjøløvene, som har show hver dag.

Play audiofile 21
22

Brann er Bergen sitt fotballag. Sportsklubben Brann ble stiftet i 1908. I 2007 vant Brann seriegull, for første gang siden 1963.

Play audiofile 23
24

Bergensere er kjent for å snakke fort og mye. Mange ord er helt spesielle for Bergen. Her tar vi badiken på hvis vi skal bade (badebukse), vi blir sur hvis noen ikke beliter seg (gir seg i lek), og vi kaster boss i bosspannet (søppelspann). Vi ler når noen sier noe tidi (morsomt).

Play audiofile 25
26

Hva liker du best med hjembyen din? Hvordan er været der du bor?

Play audiofile 27
Bergen - Norges nest største by

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Govvá/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Fotod/ Photo:
S1: Carlos Perez - flickr.com
S4: Harmmishhk - flickr.com
S6: Snorre Sturluson: Heimskringla, J.M. Stenersen & Co, 1899
S8: Michelle Maria - pixabay.com 
S10: Silje L. Bakke - commons.wikimedia.org
S12: Nina Aldin Thune - commons.wikimedia.org
S14: Abbilder - flickr.com
S16: Wolfmann - commons.wikimedia.org
S18: Florette Hill - commons.wikimedia.org
S20: Kjell Førde - commons.wikimedia.org
S22: BRANN + Enrique Cornejo - commons.wikimedia.org
S24: Kathleen Bergmann - pixabay.com
S26: Pexels.com
Forrige side Næste side
X