SV DA IS
Använd hjärnan!
SV DA IS
2
Använd hjärnan!

Andreas Palm, Mikaela Hilding och Duaa Khaled - Östergårdsskolan klass 07m

3
4

Centralen för nervsystemet är hjärnan. För att allt i kroppen ska fungera samtidigt så måste nervsystemet och hjärnan fungera tillsammans och samtidigt.

5
6

Ryggradens kotor är samlingsställe för de långa nervtrådarna som är som sladdar som skickar elektriska signaler. En människa har 33 ryggradskotor.

7
8

Information skickas genom elektriska signaler genom nervtrådarna, om du slår dig någonstans t.ex knäet då känns det som en stöt, det kallas reflexer eller snabbkopplingar.

9
10

Trampar du på ett häftstift så skickas blixtsnabba signaler och gör att du lyfter foten innan du ens hinner märka det. Det är en reflex.

11
12

För att denna reflex eller snabbkopplingen ska fungera måste man ha sovit ett antal timmar.

13
14

Storhjärnan är delad i två delar, yttersta delen av hjärnan kallas för hjärnbarken. Många miljarder grå nervceller är vad hjärnbarken består av. Mängder av vita trådar går igenom hjärnan, de är vägar för information.

15
16

Lilla hjärnan sitter ovanför hjärnstammen, den styr balansen i kroppen. Den anpassar också rörelse som du gör, som att springa, hoppa höjdhopp och äter pizza.

17
18

Stora och lilla hjärnan sitter på en del som heter hjärnstammen. Delar i hjärnstammen styr andningen, hjärtslagen och blodtrycket. På mindre utvecklade djur så fungerar hjärnstammen ungefär likadant.

19
20

Droger och alkohol påverkar hjärnan och nervsystemet, när man tar droger går alla signaler i kroppen långsammare och hjärnan störs. 

21
22

Hjärnan på en nyfödd baby väger ungefär 0,4 kg. Hjärnan på en vuxen väger lite mindre än 1,5 kg. Den längsta nerven går ända nerifrån foten och upp till ryggmärgen. Hastigheten på den snabbaste nervsignalen är över 400 km/h.

23
24

Hur många kotor har en människa och vad styr lilla hjärnan?

25
Använd hjärnan!

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1: Needpix.com
S4+8+10+12+14+16+18: Mikaela Hilding
S6: Andreas Palm
S20: Pexels.com
S24: Gordon Johnson - pixabay.com
S26: Gert Altmann - pixabay.com
Forrige side Næste side
X