SV IS DA
Lösgodis - lockande gott!
SV IS DA
2
Lösgodis - lockande gott!

Wilda Karlsson - Frösakullsskolan, Halmstad

3
4

Lösgodis har länge sålts bakom disk i kiosker och godisaffärer. Något som blev allt vanligare från slutet av 1930-talet i Sverige. 1984 rekommenderade Livsmedelsverket Hälsovårdsnämnden att tillåta självplock för kunderna i butiker.

5
6

Det finns olika slags lösgodis. Skumgodis, laktrits, choklad, kolor och hårda karameller. Smakerna kan var söta, sura och salta.

7
8

Den tyske godistillverkaren Hans Riegel fick en idé om att skapa nytt godis 1920. Det blev en liten nallebjörn av vingummi. Företaget Haribo grundades i Tyskland och namnet är en förkortning av Hans Riegel Bonn.

9
10

Lakrits är en massa som framställs ur lakritsrot. Lakritsen är söt men kan kryddas med salmiak och då blir den salt. Det finns alltså sötlaktrits och saltlakrits.

11
12

Skumgodis är en typ av godis som består av socker, stärkelsesirap och gelatin. Skumgodis finns i olika smaksättningar och har ibland chokladöverdrag.

13
14

Ett populärt skumgodis i Sverige är Ahlgrens bilar. År 1953 bestämde sig Ahlgrens godisfabrik i Gävle för att försöka tillverka marschmallows. Resultatet blev inte som de tänkte sig. Istället blev det små skumgodisbilar.

15
16

I början av 1750-talet startades den första chokladtillverkningen i Stockholm i Sverige. Bröderna Cloetta sålde de första produkterna från deras nystartade fabrik i Malmö 1873. Choklad består av kakao, kakaosmör och socker.

17
18

Kola är ett segt godis som består av socker eller sirap och någon mejeriprodukt såsom mjölk eller grädde. Det finns hårda eller mjuka kolor.

19
20

Vilken typ av godis är populärt i ditt land? Vilket godis är din favorit?

21
Lösgodis - lockande gott!

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1: Tiia Monto - commons.wikimedia.org
S4: Tidaholm museum - commons.wikimedia.org
S6: Jakez - commons.wikimedia.org
S8: Alexas_Fotos - pixabay.com
S10: Nat Aggiato - pixabay.com
S12: Frank C. Müller - commons.wikimedia.org
S14: Commons.wikimedia.org
S16: Lokal-Profil - commons.wikimedia.org
S18: Asaf Peer - pexels.com
S20: Pixelia - pixabay.com
Forrige side Næste side
X