SV DA IS
Matens väg genom kroppen
SV DA IS
2
Matens väg genom kroppen

Natalie Berntsson, Sofia Hansson, Lucas Wessberg och Lovisa Zackborg Söderström - Östergårdsskolan

3
4

Din kropp behöver mat för att klara sig och växa. När du har ätit din mat åker den genom olika delar av kroppen.

5
6

Du tuggar sönder din mat med tänderna. I din mun finns saliv som blandas med maten. Saliven gör maten lättare att svälja.

7
8

Från munnen åker maten ner i matstrupen. Bredvid matstrupen finns luftstrupen. Luftstrupen har ett lock som stängs när vi äter.

9
10

Efter matstrupen åker din mat till magsäcken. I magsäcken finns det magsaft. I magsaften finns en syra som dödar bakterier.

11
12

Magsaften blandas med maten och det blir en tjock smet. Maten stannar i magsäcken i 3-4 timmar. Sedan trycks den tjocka smeten ner till tunntarmen.

13
14

Tunntarmen är cirka 6 meter lång. Den tar vara på det din kropp behöver från maten. Det är fett, kolhydrater, vitaminer, kalcium och järn.

15
16

Resterna från din mat, det din kropp inte behöver, åker sedan ner i tjocktarmen. Tjocktarmen är cirka 1,5 meter lång. Här blandas resterna med vatten och blir till bajs/avföring.

17
18

Till sist kommer det som din kropp inte behöver till ändtarmen.Det kan exempelvis vara kärnor som du råkat svälja eller bakterier som hjälpt maten på vägen. Det tar ungefär en till två dagar från att du stoppar maten i munnen tills den kommer ut.

19
20

Vad heter de olika delar av din kropp som maten åker igenom?

21
Matens väg genom kroppen

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1+8+14+16+18+20: Olek Remesz - commons.wikimedia.org + icons8.com
S4: Pxhere.com
S6: Publicdomainfiles.com
S10: Henry Vandyke Carter - 1831-1897
S12: BruceBlaus - commons.wikimedia.org
Forrige side Næste side
X