Din hud - det största organet
2
Din hud - det största organet

Albin Kruse, Mohamad Alrish, Jessica Chau och Sidra Shalati - Östergårdsskolan

3
4

Huden är det största organet som vi har. Vi har olika typ av hud och hudfärg, det beror på vilket pigment man har. Man kan dela in huden i 6 olika hudtyper, allt från mycket ljus hudfärg till mycket mörk hudfärg.

5
6

Ingen har samma fingeravtryck utan alla människor har individuella mönster på huden som bildas på handens insida eller på fingrarna. De mönstren förändras aldrig, de är unika.

7
8

Du har tre hudlager. Överhuden är det överst lagret på huden. Man kan se överhuden. Du kan också se hårstråna som växer från överhuden.

9
10

Läderhud är det lager som är i mitten av huden. I läderhuden händer det mycket hela tiden utan att man känner det. Dina hårstrån är i pyttesmå säckar.

11
12

Underhuden är hudens understa lager. Den innehåller mest fett, som isolerar mot kyla. Därför ska man äta mycket fett på vintern.

13
14

Ibland kan du få problem med huden till exempel om du har akne. I tonåren kan alla få akne och det beror på att talgkörtlarna under huden täpps igen och blir inflammerade och då blir det finnar.

15
16

Ett annat problem som du kan få på huden är vårtor. Vårtor är döda hudceller som klumpat ihop sig med olika virus.

17
18

En del av oss får aldrig vårtor, andra blir lätt smittade. Fotvårtor kan till exempel smitta på golvet i omklädningsrum och simhallar. Vårtorna kan sitta kvar i ett helt år eller mer, innan de försvinner.

19
20

Om du har bränt dig till exempel på hett vatten, finns det en risk att hudcellerna förstörs eller dör. Kyl det skadade området med kallt vatten på en gång och länge, kylan behöver tränga ner i huden en bit innan den kan motverka.

21
22

Hur tar du bäst hand om din hud och varför ska man vara rädd om den?

23
Din hud - det största organet

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1: Pxhere.com
S4: Kevin Dooley - flickr.com
S6: Pixabay.com
S8+10+12: Tienp - pixabay.com
S14: Sharon McCutcheon - pixabay.com
S16: Steven Fruitsmaak - commons.wikimedia.org
S18: Dewdude - commons.wikimedia.org
S20: Majakarlsson12 - commons.wikimedia.org
S22: Chezbeate - pixabay.com
Forrige side Næste side
X