Din lever och dina njurar
2
Din lever och dina njurar

Albin Kelmendi, Raghad Alzaiton och Maryam Adeeb Alsmane - Östergårdsskolan

3
4

Lever och njurarna är våra två stora reningsverk i kroppen.

5
6

Vatten som vi dricker och ditt blod går genom två njurar för att rensas från giftiga ämnen. Om det finns andra giftiga ämnen så skickas det vidare till levern.

7
8

I våra njurar rinner alltid blodet genom miljoner små filter i kroppen. I njurarna skiljs farliga och onyttiga ämnen bort från blodet innan det kan gå vidare genom hela vår kropp.

9
10

Njurarna renar minst en liter blod varje minut. Det som blir över blir urin. Njurarnas uppgift är att rena blodet och se till att vi har lagom mängd vätska och salt i kroppen.

11
12

Från njurarna rinner urinen ner till urinledarna. Det går en urinledare från varje njure. Urinledaren slutar i urinblåsan.

13
14

Levern har 250 olika uppgifter. En uppgift är  att levern renar blodet och de giftiga ämnena förs bort. Rester som bryts ner blir till bajs.

15
16

Sjukdomar som man kan få i levern är fettlever och levercancer. Fettlever är oftast ofarligt, man kan få det om man dricker för mycket alkohol.

17
18

Levern kan växa ut igen om en del tas bort. Det innebär att en vuxen person kan donera en bit av sin lever till ett barn som är i behov av transplantation och så växer den biten som togs bort ut igen.

19
20

Kan man leva med en njure?

21
Din lever och dina njurar

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1: Pixabay.com
S4: CFCF - commons.wikimedia.org
S6: Baudolino - pixabay.com
S8: Roxbury-de - commons.wikimedia.org
S10+14+20: Medicalgraphics.de
S12: Needpix.com
S16: VSRao - pixabay.com
S18: Zahid H Javali - pixabay.com
Forrige side Næste side
X