SV
Glasriket i Sverige
SV
2
Glasriket i Sverige

Tina Stierna

3
4

Glasriket kallas ett område i Småland som sedan 1700-talet är känt för en omfattande glasindustri. I dag finns det 13 glasbruk. Några kända glasbruk är Kosta Boda, Orrefors och Skrufs.

5
6

I Glasriket har det tillverkats munblåst glas sedan 1742. Slutet av 1800-talet var glasbrukens tid, hela 77 glasbruk etablerades i Sverige och fler än hälften av dem låg i Småland.

7
8

I Småland var förutsättningarna de allra bästa. Där fanns stora skogar med ved till glasugnarna, bottensanden från sjöarna förvandlades till glas och vattenkraften från bäckar och åar behövdes för att driva sliperierna.

9
10

Glasblåsning är en teknik som idag främst används för att framställa konstglas. Vanliga dricksglas och liknande framställs antingen maskinellt eller genomblåsning i form.

11
12

Man tror att glas för första gången tillverkades i Syrien ca 5000 år f.Kr. Användningen av glasmassa inskränkte sig då till att "glasera" föremål av sten och lera.

13
14

Tekniken att blåsa glas uppfanns ungefär 50 f. Kr. Det är ett traditionellt hantverk. Glasblåsning är ett yrke vars grunder inte har ändrats så mycket sedan det uppfanns. Glasblåsning kräver lagarbete och yrkesskicklighet.

15
16

Råmaterialet till en vanlig form av glasmassa består av sand (59 %), soda (18 %), dolomit (15 %), kalksten (4 %), nefelin (3 %) och sulfat (1 %).

17
18

Förhållandet mellan de olika beståndsdelarna varierar beroende på vad glaset ska användas till, om det ska vara lättflytande eller "kallt", det vill säga trögflytande och lättare att jobba med, och dess övriga egenskaper.

19
20

När man framställer färgat glas, kan man också tillsätta olika metalloxider, eller andra kemikalier som fosfat, selen eller guld.

21
22

Det finns idag en skola i Sverige som utbildar glasblåsare, Riksglasskolan i Pukeberg.

23
24

Har ni någon glasskola i ditt land?

25
Glasriket i Sverige

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1: Wolfram Linden - pixabay.com
S4: Transportstyrelsen - Commons.wikimedia.org
S6: Magnus Cederlund - pixabay.com
S8: Tekniska museet - commons.wikimedia.org
S10: Holger Ellgaard - commons.wikimedia.org
S12: Axel Hindemith - commons.wikimedia.org
S14: Sabine van Erp - pixabay.com
S16: Čeština - pixabay.com
S18: Don DeBold - flickr.com
S20: Pxhere.com
S22: Monica Thulin - Beyond the Lone Islands
S24: Jeff Kubina - flickr.com
Forrige side Næste side
X