Play audiofile
Dyrehaven - en dansk verdensarv
2
Dyrehaven - en dansk verdensarv

6.b Lyngby Private Skole


Lisið inn: Rebekka Hardonk Nielsen
3
4

Dyrehaven ligger ved Klampenborg nord for København. Den blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2015. Den fungerede som de kongeliges jagtmarker for parforcejagt.

Play audiofile 5
6

Parforcejagt er en jagtform, hvor man udmatter byttet ved at lade hunde løbe efter byttet til det falder om. Når det sker stiger en af rytterne ned af sin hest, og stikker byttet med en lang dolk. De sidste parforcejagter fandt sted i Nordsjælland i 1800-tallet.

Play audiofile 7
8

Hubertusjagt er et forhindringsløb for heste. Jagten er opkaldt efter jagthelgenen Hubertus. Det startede i 1690, hvor man jagtede ræve. Rævene blev i år 1900 udskiftet med rævehaler, som sad på andre ryttere. Den foregår hvert år den første søndag i november.

Play audiofile 9
10

Eremitageslottet blev bestilt af Christian 6. og tegnet af Laurids De Thurah. Det blev brugt som jagtslot af Frederik 5. Det blev åbnet i 1736 i Christian 6. tid.

Play audiofile 11
12

Eremitage betyder enebolig på fransk. Kongen tog nemlig aldrig sin dronning med op på slottet. Han tog selv derop og holdt middage og fester med de inviterede. Eremitageslottet er nu statsejet. Nu bliver det brugt som frokoststed for de kongelige.

Play audiofile 13
14

Der er flere former for dyr i dyrehaven. Der er flest dådyr og kronhjorte. Dyrene går frit i dyrehaven, men der er indhegnet rundt om haven, så hjortene og dyrene ikke løber ud, da man vil bevare dyrelivet.

Play audiofile 15
16

Mølleåen løber ud i Hettings Mose. Den er 36 km lang. Der er også et ældre navn for Mølleåen: “Lughn” som betyder: “Det roligt flydende”. Mølleåen løber igennem tre store søer. De hedder Farum sø, Lyngby sø og Furesøen.

Play audiofile 17
18

Dyrehavsbakken (Bakken) er fra 1583 og var markedsplads ved den Kongelige Dyrehave. Bakken ligger i Dyrehaven og er en af verdens ældste eksisterende forlystelsesparker. Deres ældste forlystelse er “Hestekarrusellen”.

Play audiofile 19
20

Dyrehavsbakken er i dag en forlystelsespark. Der er forlystelser, isboder og restauranter. Deres berømte forlystelse “Rutsjebanen” blev åbnet den 16. maj 1932. Den er stadig i brug. Deres maskot hedder Pjerrot og er helt hvid med rød mund.

Play audiofile 21
22

I Dyrehaven findes næsten alle slags træsorter fra Danmark. Der findes egetræer, som er flere hundrede år gamle. Om sommeren gror smukke blomster. Der er alt lige fra anemoner til lavendler. Om vinteren kan man kælke f.eks. ved Ulvedalen.

Play audiofile 23
24

Har du besøgt et sted, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste?

Play audiofile 25
Dyrehaven - en dansk verdensarv

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1: .bastian - flickr.com
S4: Chin tin tin - commons.wikimedia.org
S6+10: Johan Jacob Bruun - ca. 1750
S8+14: Stig Nygaard - commons.wikimedia.org
S12: Guillaume Baviere - commons.wikimedia.org
S16: Nils Jepsen - commons.wikimedia.org
S18: Hans Peter Hansen (1829–1899)
S20: Bakken/PR - commons.wikimedia.org
S22: Nilaus Fristrup (1837-1909)
S24: UNESCO - commons.wikimedia.org
Forrige side Næste side
X