SV DA BM FO
Skift
sprog
Play audiofile
Vårblommor i Frösakull
SV DA BM FO
2
Vårblomster i Frøsakull

Åk 2 på Frösakullsskolan

Oversat til bokmål af Connie Isabell Kristiansen
Indlæst på svensk af Truls Åkesson
Indlæst på bokmål af Ingrid Viktoria Stene Tulluan
3
4

Snödroppen blommar tidigt på våren. Blomman är vit och hänger som en droppe på stjälken. Den blommar ofta medan snön ligger kvar.
Play audiofile

Snøklokke blomstrer tidlig på våren. Blomsten er hvit og henger som en dråpe på stilken. Den blomstrer ofte før snøen har smeltet bort.
Play audiofile

5
6

Tussilagon blommar i mars och den växer vid vägen och i diken. Tussilagon kallas också för hästhov. Bladen är ludna på undersidan.
Play audiofile

Hestehov blomstrer i mars og vokser ved veien og i grøftekanter. Hestehov kalles også for leirfivel. Bladene er lodne på undersiden.
Play audiofile

7
8

Scillans färg är klarblå. Den är 10-20 cm hög. Scillan växer i trädgårdar och förökar sig när lökarna delar sig. Scillan är inte giftig eller fridlyst.
Play audiofile

Russeblåstjernens farge er klarblå. Den er 10-20 cm høy. Blomsten vokser i hager og formerer seg når løkene deler seg. Russeblåstjernen er ikke giftig eller fredet.
Play audiofile

9
10

Krokusen blommar i mars och den växer i trädgårdar. Det finns blå, lila, vita och gula krokusar. Kryddan saffran kommer från krokusens pistill.
Play audiofile

Krokusen blomstrer i mars og vokser i hager. Det finnes blå, lilla, hvit og gule krokuser. Krydderet safran kommer fra krokusens arr.
Play audiofile

11
12

Vitsippan vill ha mycket sol och blommar innan löven på träden slår ut. Myror bär med sig frön och tappar några och då blir det nya vitsippor. Vitsippan är giftig.
Play audiofile

Hvitveis vil ha mye sol og blomstrer innen løvet på trærne slår ut. Maur bærer med seg frø og mister noen, på den måten kommer det nye hvitveiser. Hvitveisen er giftig.
Play audiofile

13
14

Blåsippan blommar i mars. Blåsippan är fridlyst på många ställen. Myror sprider deras frön.
Play audiofile

Blåveisen blomstrer i mars. Blåveisen er fredet på mange steder. Maur sprer frøene deres.
Play audiofile

15
16

Tulpanen blommar i april-maj och växer i trädgårdar. Blomman växer upp ur löken. Det finns många olika färger på blomman.
Play audiofile

Tulipanen blomstrer i april - mai og vokser i hager. Blomsten vokser opp av løken. Det finnes mange ulike farger på blomsten.
Play audiofile

17
18

Liljekonvaljen blommar i juni och trivs i skogen. Liljekonvaljen har små vita klockor och den är fridlyst på många ställen. Liljekonvaljen är giftig.
Play audiofile

Liljekonvallen blomstrer i juni og trives i skogen. Liljekonvallen har små hvite klokker og den er fredet på mange steder. Liljekonvallen er giftig.
Play audiofile

19
20

Förgätmigej blommar i maj - juni och växer på fuktig mark i hela Sverige. Blommans namn betyder “glöm mig inte” och är ett tecken på vänskap.
Play audiofile

Forglemmegei blomstrer i mai - juni og vokser på fuktig mark i hele Sverige. Blomstens navn betyr “ikke glem meg” og er et tegn på vennskap.
Play audiofile

21
22

Gullvivan blommar i maj och växer på ängar. De växer i små rosetter och har ljusgröna blad. Förr i tiden kokade man te av blomman och gjorde hostmedicin av roten.
Play audiofile

Maria-nøkleblom blomstrer i mai og vokser på enger.De vokser i små rosetter og har lysegrønne blad. Før i tiden kokte man te av blomsten og lagde hostemedisin av roten.
Play audiofile

23
24

Pärlhyacinten blommar i april och växer i trädgårdar. Blommorna är blå och växer i en klase.
Play audiofile

Perleblom blomstrer i april og vokser i hager. Blomstene er blå og vokser i klaser.
Play audiofile

25
26

Backsippan blommar i april - maj och den är fridlyst nästan överallt i Sverige. Backsippans kronblad är blå/ lila och den växer på torra backar.
Play audiofile

Stor kubjelle blomstrer i april - mai og den er fredet nesten overalt i Sverige. Blomstens kronblad er blå/lilla og vokser på tørre sletter.
Play audiofile

27
28

Känner du till några vårblommor?
Play audiofile

Kjenner du til noen vårblomster?
Play audiofile

29
Vårblommor i Frösakull

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh:
S1+4+6+8+10+12+14+20+22+28: Lisa Borgström
S16: Janeb13 - Pixabay.com
S18: Hans Braxmeier - Pixabay.com
S24: Stefan Åge Hardonk Nielsen
S26: Mg-k - commons.wikimedia.org
Forrige side Næste side