SV DA BM FO
Skift
sprog
Play audiofile
Vårblommor i Frösakull
SV DA BM FO
2
Forårsblomster i Frösakull

Åk 2 på Frösakullsskolan

Oversat til dansk af Stine Kaiser
Indlæst på svensk af Truls Åkesson
Indlæst på dansk af Mathilde Hersleb Nielsen
3
4

Snödroppen blommar tidigt på våren. Blomman är vit och hänger som en droppe på stjälken. Den blommar ofta medan snön ligger kvar.
Play audiofile

Vintergækken blomstrer tidligt om foråret. Blomsten er hvid og hænger som en dråbe på stilken. Den blomstrer ofte, mens sneen stadig ligger.
Play audiofile

5
6

Tussilagon blommar i mars och den växer vid vägen och i diken. Tussilagon kallas också för hästhov. Bladen är ludna på undersidan.
Play audiofile

Følfod blomstrer i marts, og den vokser ved veje og i grøfter. Bladene er behårede på undersiden.
Play audiofile

7
8

Scillans färg är klarblå. Den är 10-20 cm hög. Scillan växer i trädgårdar och förökar sig när lökarna delar sig. Scillan är inte giftig eller fridlyst.
Play audiofile

Skillaens farve er lyseblå. Den er 10-20 cm høj. Skillaen vokser i haver og formerer sig, når løgene deler sig. Skilla er ikke giftig eller fredet.
Play audiofile

9
10

Krokusen blommar i mars och den växer i trädgårdar. Det finns blå, lila, vita och gula krokusar. Kryddan saffran kommer från krokusens pistill.
Play audiofile

Krokusen blomstrer i marts og vokser i haver. Krydderiet safran kommer fra krokusens støvfang.
Play audiofile

11
12

Vitsippan vill ha mycket sol och blommar innan löven på träden slår ut. Myror bär med sig frön och tappar några och då blir det nya vitsippor. Vitsippan är giftig.
Play audiofile

Anemonen vil have meget sol og blomstrer inden bladene på træerne springer ud. Myrer bærer frøene med sig og taber nogle, og så kommer der nye anemoner. Anemonen er giftig.
Play audiofile

13
14

Blåsippan blommar i mars. Blåsippan är fridlyst på många ställen. Myror sprider deras frön.
Play audiofile

Den blå anemone blomstrer i marts. Den blå anemone er fredet mange steder. Myrer spreder deres frø.
Play audiofile

15
16

Tulpanen blommar i april-maj och växer i trädgårdar. Blomman växer upp ur löken. Det finns många olika färger på blomman.
Play audiofile

Tulipanen blomstrer i april-maj og vokser i haver. Blomsten vokser op fra løget. Der findes mange forskellige farver på blomsterne.
Play audiofile

17
18

Liljekonvaljen blommar i juni och trivs i skogen. Liljekonvaljen har små vita klockor och den är fridlyst på många ställen. Liljekonvaljen är giftig.
Play audiofile

Liljekonvallen blomstrer i juni og trives i skoven. Liljekonvallen har små hvide klokker, og den er fredet mange steder. Liljekonvallen er giftig.
Play audiofile

19
20

Förgätmigej blommar i maj - juni och växer på fuktig mark i hela Sverige. Blommans namn betyder “glöm mig inte” och är ett tecken på vänskap.
Play audiofile

Forglemmigej blomstrer i maj-juni og vokser på fugtige marker i hele Sverige. Blomstens navn betyder “glem mig ikke” og er et tegn på venskab.
Play audiofile

21
22

Gullvivan blommar i maj och växer på ängar. De växer i små rosetter och har ljusgröna blad. Förr i tiden kokade man te av blomman och gjorde hostmedicin av roten.
Play audiofile

Kodriver blomstrer i maj og vokser på enge. De vokser i små rosetter og har lysegrønne blade. Før i tiden bryggede man te af blomsten og lavede hostesaft af roden.
Play audiofile

23
24

Pärlhyacinten blommar i april och växer i trädgårdar. Blommorna är blå och växer i en klase.
Play audiofile

Perlehyacinten blomstrer i april og vokser i haver. Blomsterne er blå og vokser i en klase.
Play audiofile

25
26

Backsippan blommar i april - maj och den är fridlyst nästan överallt i Sverige. Backsippans kronblad är blå/ lila och den växer på torra backar.
Play audiofile

Kobjælden blomstrer i april-maj og den er fredet næsten overalt i Sverige. Kobjældens kronblade er blå/ lilla og den vokser på tørre skråninger.
Play audiofile

27
28

Känner du till några vårblommor?
Play audiofile

Kender du andre forårsblomster?
Play audiofile

29
Vårblommor i Frösakull

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh:
S1+4+6+8+10+12+14+20+22+28: Lisa Borgström
S16: Janeb13 - Pixabay.com
S18: Hans Braxmeier - Pixabay.com
S24: Stefan Åge Hardonk Nielsen
S26: Mg-k - commons.wikimedia.org
Forrige side Næste side