DA IS FO
Christiansfeld - en dansk verdensarv
DA IS FO
2
Christiansfeld - en dansk verdensarv

Hanna Kruse og Silke Fyhn Heinze - Vonsild Skole

3
4

Christiansfeld er en by i Syddanmark mellem Kolding og Haderslev. Der bor cirka 3000 indbyggere. Christiansfeld er kendt for sin specielle historie og sine honningkager.

5
6

Christiansfeld blev grundlagt i 1773 af Herrnhuterne, som blev inviteret af kong Christian 7. til at bygge en anderledes by i Danmark. Herrnhuterne kom fra Tyskland og købte jorden af kongen.

7
8

Christiansfeld blev opkaldt efter kongen. De havde en enkel og symmetrisk byggestil, hvor man hjalp hinanden. Herrnhuterne bliver også kaldt Brødremenigheden.

9
10

Den 4. juli 2015 blev Christiansfeld en UNESCO verdensarv. En UNESCO verdensarv er et sted, der er meget bevaringsværdigt og vigtig for landets historie. Mange huse er fredede i dag.

11
12

I centrum af byen ligger kirken. Brødrehuset ligger mod syd og Søstrehuset mod nord. I midten er et stort springvand. Ud fra centrum går lange lige gader.

13
14

Brødremenighedens kirke er meget anderledes end andre danske kirker. Det er et stort rum uden billeder og med præsten i midten. Man sidder på lange rækker. I kirken kan der være op til 1000 mennesker.

15
16

Kirkegården kaldes “Gudsageren”. Her ligger rige og fattige side om side efter deres dødsdag. Alle sten er ens, fordi alle er lige overfor Gud. Brødrene (mænd) mod vest og søstrene (kvinder) mod øst. Kirkegården blev fredet i 1988.

17
18

Christiansfeld er også kendt for sine Herrnhut stjerner (Christiansfelderstjerner). De tændes i julemåneden i byen. Stjernerne laves stadig i byen Herrnhut i Tyskland.

19
20

Hvis man kommer til Christiansfeld, SKAL man smage honningkager. Christiansfeld er meget kendt for sine kager, som stammer tilbage fra 1783. Den indeholder bl.a. honning, sirup og mange krydderier.

21
22

Kender du andre steder, som er på UNESCOs verdensarvsliste?

23
Christiansfeld - en dansk verdensarv

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1: Villy Fink Isaksen + Ajepbah - commons.wikimedia.org + Honningkagehuset.dk
S4: Ole Akhøj - christiansfeldcentret.dk
S6: OTFW + Balthasar Denner (1685–1749) - commons.wikimedia.org
S8: A.S. Arndt - 1797
S10: Vejdirektoratet.dk
S12+14: Villy Fink Isaksen - commons.wikimedia.org
S16: Ajepbah - commmons.wikimedia.org
S18: Uschi - pixabay.com
S20: Honningkagehuset.dk
S22: Wikiwand.com

Christiansfeldcentret.dk
Forrige side Næste side
X